Zapečené brambory – Gratin Dauphinois

Úno 05

Zapečené brambory – Gratin Dauphinois

Tento recept pochází z jihovýchodu Francie z oblasti Dauphiné. Stejně jako na „ten pravý“ bourguignon, existuje také na Gratin Dauphinois mnoho variant receptu. Někdo přidává do smetany vejce, jiný česnekem prokládá brambory, jedni bramborové plátky povaří, jiní dávají syrové. Možná budete znát variantu se sýrem Gruyére. Ale pokud podáváte tyto brambory jako přílohu, třeba k jemné omáčce, pak do Gratin Dauphinois sýr nepatří. Gratin Dauphinois je moc dobrá příloha a navíc na talíři skvěle vypadá.

g4

Pokud bych je podávala jako samostatné jídlo, pak bych si brambory klidně ozvláštnila proužky cibule a právě dobrým sýrem. V tom případě by tato směs – zalitá namísto smetany vývarem, měla název Gratin Savoyard.

Připravíme si:

• 2 kg brambor (vhodných na gratinování)
• 600 ml smetany 12%
• 600 ml mléka
• 1 stroužek česneku
• mletý bílý pepř
• sůl
• muškátový oříšek

Rozměr zapékací nádoby: 20 x 33 cm

g1

Brambory oloupeme, opláchneme a osušíme v utěrce. Poté z nich na struhadle, v robotu nebo nožem vytvoříme plátky asi 3 mm silné (tloušťka mince). Ty již neproplachujeme. Mezi tím na sporáku přivedeme k varu směs smetany a mléka, kterou lehce osolíme. Vsypeme plátky brambor a mírným varem zahříváme asi 15 minut. Jakmile přestanou plátky být křupavé, děrovanou naběračkou je postupně přemístíme do zapékací mísy, jejíž dno i boky jsme potřeli rozkrojeným stroužkem česneku.

g2

Brambory rozprostřeme vždy přibližně do jedné vrstvy, osolíme, jemně opepříme a postrouháme muškátovým oříškem. Takto navrstvíme postupně všechny plátky brambor. Nakonec opatrně přidáme tekutinu, ve které se brambory vařily, ale jen tak, aby brambory nebyly tekutinou zcela zakryté. Pečeme v předehřáté troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut. Doporučuji zapékací nádobu položit na pečící plech, protože tekutina tu a tam vzkypí.

g5

Před koncem pečení můžeme na povrch položit několik plátků másla. Po vyjmutí z trouby plochou obracečkou brambory stlačíme po celé ploše zapékací nádoby. Před chladnutím se zpevní a později při porcování budou jednotlivé kostky kompaktnější.

g3

Dobrou chuť !

Share

2 comments

  1. Dana /

    Pavlíno opravdu se tyto brambory pecou při 80 nemá tam být 180? Při uváděné teplotě se neupekly. Jinak s králíkem s dijonskou omáčkou je to fakt lahůdka. Podle vašich receptů je radost vařit.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dano, děkuji! 🙂 Jednička se v textovém editoru někam ztratila. Samozřejmě 180 stupňů. Chybu jsem opravila a děkuji, že mám tak pozorné čtenářky 🙂 Dani, mějte se krásně, P.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *