Zasněžené perníkové placičky
Pro 01
Voňavé a křehké cukroví, které jsem loni o Vánocích vyzkoušela poprvé. Chutná po perníku, ale je o mnoho jednodušší a navíc se nám bude hodit ke spotřebování také pár bílků, které nám zbyly v lednici. Na ostatní druhy cukroví jsou většinou potřeba pouze žloutky.
Na těsto bude třeba:
• 180 g másla
• 200 g hladké mouky
• 50 g moučkového cukru
• 20 g kvalitního hořkého kakaa
• 1 lžička perníkového koření (já používám nesmírně aromatickou směs od Antonína)
• 2 lžíce vanilkového cukru
• špetka soli
Na zdobení před pečením:
• 2 bílky
• 60 g hrubého cukru
Z uvedeného množství surovin vytvoříme asi 40 placiček.
Vanilkový cukr jsem si připravila vlastní tak, že jsem 150 g třtinového cukru rozmixovala s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně takto vyrobeného cukru je velmi intenzivní a neodolatelná.
Sypké suroviny na těsto dobře promícháme a přidáme rozehřáté máslo. Dobře promícháme a až bude hmota kompaktní, vytvarujeme váleček o průměru asi 4 cm. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme klidně do druhého dne odležet v lednici.
Těsně před pečením vyjmeme těsto z lednice a ostrým nožem odkrajujeme asi 0,5 cm silné placičky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Polovinu každé placičky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme hrubým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 – 12 minut. (nebo jakmile začne tmavnout spodní část placiček).
Horké placičky z plechu na talíř. Pracujeme velmi opatrně, abychom se nedotkly prsty roztavené vločky cukru, která může být na pečícím papíru. Může se to stát i když pracujete s obracečkou 🙁
Zchladlé uskladníme v plechovce na chladném místě a odoláváme až do Vánoc 🙂
Přeji Vám klidné a spokojené Vánoce!