Žemlovka s fíky a mučenkou

Led 03

Žemlovka s fíky a mučenkou

Také vám po svátcích doma zbyla vánočka? Můžeme se obětovat a ten kousek sníst ještě jen tak k snídani a nebo si za půl hodinky vykouzlíme snídani téměř luxusní.

Žemlovka bývá jedno z elegantních zpracování zbytků vánočky nebo velikonočního bochánku. Alespoň já mám tu ze sladkého pečiva raději. Žemlovku známe asi nejčastěji s jablky, to je oblíbená česká klasika.

V těchto dnech po svátcích se však doma určitě najde trocha nějakého exotického ovoce, v obchodech je ho v tomto období také dostatek a v balíčku od Mikuláše se většinou objevily sušené fíky, datle nebo jiné sušené ovoce. Vezměte tedy ovoce dle vaší chuti a pusťte se do vaření.

Já jsem si připravila:

  • asi polovinu vánočky
  • 1 dcl mléka
  • 0,5 cl portského
  • 2 vejce
  • 1 balení zakysané smetany
  • kůru z jedné limetky
  • 1 balení sušených fíků
  • 100 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru

Suroviny na přípravu žemlovky...

Toto množství postačí jako moučník pro 4 osoby. Na pečení žemlovky jsem použila kokotky, takže jednotlivé porce vypadají velmi úhledně, případně je lze velmi lehce vyklopit a podávat na talíři. Tento moučník ale můžeme připravit i ve větší zapékací nádobě. To pak množství surovin úměrně zvýšíme.

Velkou zapékací mísu, nebo menší zapékací nádobky – kokotky, vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na co nejtenčí – asi 4 milimetry silné látky. Těmi vyložíme dno vymazané zapékací misky.

Mléko smícháme s portským a vánočku směsí zvlhčíme. Fíky nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na vrstvu vánočky. Zakysanou smetanu, žloutky a limetkovou kůru dobře promícháme a zakryjeme jí vrstvu fíků. (Pokud bychom použili fíky čerstvé, doporučuji směs smetany a žloutků trochu přisladit.)

Znovu zakryjeme slabými plátky vánočky, zakápneme směsí mléka s portským, naklademe pokrájené fíky, zalijeme smetanou.

Poslední vrstvou jsou opět plátky vánočky. Na ně položíme pláteček másla. Ten nám v troubě vytvoří lahodou kůrku.

Výroba žemlovky...

Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 stupňů.

Ze dvou zbylých bílků vyšleháme sníh, do kterého jsme přidali asi dvě lžičky moučkového cukru. Před koncem pečení na povrch každé nádobky naklademe noček pevného sněhu a pečeme v troubě se zapnutým grilem na 120 stupňů asi 5 minut.

Nejlépe chutná v zimě...

Podáváme nejlépe horké, ozdobené čerstvým fíkem

Zasněžená zahrada...

Nebo můžeme hotovou žemlovku před podáváním ozdobit úžasně aromatickou mučenkou

Žemlovka pro dva s mučenkou...

Lahodná zimní snídaně nebo odpolední moučník jsou na světě a zároveň se podařilo upotřebit i nějaké ty zbytky ze svátečního stolu…

Doma v teple...

Z malých zapékacích misek lze porci žemlovky velmi jednoduše vyklopit a podávat na talíři s několika kapkami fíkového džemu…

Žemlovka na talíři...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *