Žluté cukety plněné kuskusem
Říj 26
A mám tady znovu cukety. Tentokrát ne baculaté, ale krásně sluníčkově žluté. Možná jsem je mohla nakrájet do nějaké směsi, která by pak byla krásně barevná, ale co takhle je naplnit? Kuskus je báječná příloha a stejně tak jako rýže je vhodný pro různé plnění zeleniny. Tak se dáme do toho.
Připravíme si:
- 2 větší cukety
- několik cherry-rajčátek
- 1 cibuli
- pár stroužků česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- kuskus
- bylinky na ovonění (já měla tymián, saturejku a oregáno)
Cukety vydlabeme a část vnitřků cuket nakrájíme společně s cherry-rajčátky. Cibuli na velmi drobné kostičky, česnek nasekáme.
Mezi tím si připravíme kuskus. Odměřila jsem si šest hrstí do misky. Pak zalijeme bylinkovým nebo zeleninovým vývarem, asi půl centimetru nad vrstvu kuskusu. Misku přikryjeme a počkáme asi 10 minut.
Na pánvi ohřejeme trochu olivového oleje a v pořadí: česnek, cibule, vnitřky cuket a rajčata přidáme a velmi lehce promícháme. Směs můžeme ovonět bylinkami, které pak z pánve zase vyndáme. Tymián se k rajčátkům výborně hodí a saturejka – to je dle mého názoru rozcestí tymiánu a rozmarýnu. Prostě moje milované bylinky. 🙂
Bylinky jsme z pánve vyndali, pánev odstavíme z tepelného zdroje a do zeleninové směsi přidáme kuskus.
Vydlabané poloviny cuket lehce osolíme a opepříme a naplníme kuskusem se zeleninou. Plnění jde nejlépe velkou lžící. Pak cukety dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Pokud jsou cuketky mladé, klidně mohou zůstat trochu křupavější.
Ke konci pečení můžeme posypat parmazánem nebo jiným oblíbeným sýrem.
Připravili jsme si tak trochu „dva v jednom“, protože s přílohou už se vařit nemusíme. Tak dobrou chuť!