Salát z dvojího chřestu
Dub 27
Suroviny:
- 500 g bílého chřestu
- 500 g zeleného chřestu
- 100 g anglické slaniny
- 3 vejce uvařená natvrdo (nebo na hniličku)
- 6 malých brambor
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na vaření chřestu:
- 1 lžička třinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- šťáva z poloviny citrónu
- oříšek másla
Chřestu odlomíme nebo odkrojíme spodní dřevitou část (asi čtvrtinu celkové délky) a poté chřest oloupeme. Zelený ve spodní polovině, bílý po celé jeho délce. Takto připravený chřest dáme do vroucí vody, do které jsme přidali asi půl lžičky soli, půl lžičky cukru a lázeň jsme okyselili. To provedeme buď citrónovou šťávou, nebo vinným octem. Přidáme kousek másla. Chřest vkládáme do vroucí vody, aby si udržel všechny své vůně a látky, které tato báječná a velmi zdravá zelenina obsahuje. Délka vaření chřestu je přímo úměrná síle stonků. Čas se pohybuje v rozmezí 5-8 minut. Poté chřest z vody opatrně vylovíme a necháme odkapat.
Na pánvi opečeme plátky slaniny a na tuku ze slaniny poté kousky předem uvařených brambor. Vařená vejce rozkrojíme na čtvrtky.
Všechny suroviny na zálivku promícháme nejlépe v pevně uzavíratelné malé sklenici – třeba od jogurtu. Je třeba, aby se olivový olej dobře spojil s celozrnnou hořčicí. Všechny připravené části salátu úhledně naklademe na talíř a přidáme zálivku. Její velmi lehce nakyslý nádech bude se všemi surovinami na talíři výborně ladit. Salát podáváme vlažný se sklenkou vychlazeného bílého vína.
Dobrou chuť!