Kukuřičné kuřátko pečené na houbách s majoránkou
Srp 10
Pokud jste se vydali nebo vydáte do lesa na houby, tak mi potvrdíte, že v tomto období je to prostě radost. Houby rostou a většina z nás má ta „svá místa“ a nebo prostě zkusí štěstí v lese úplně neznámém. Já měla takové štěstí o víkendu. Kromě téměř dvou litrů ostružin a pěkných škrábanců díky jejich sběru, jsem si odnesla několik voňavých hřibů. A to mi na přípravu večeře úplně stačilo.
Kromě hub jsem potřebovala:
-
1 kukuřičné kuřátko o váze asi 1,2 kg
-
5 šalotek
-
svazek čerstvé majoránky
-
sůl
-
4 plátky citrónu
-
1 lžíci olivového oleje
-
100 g másla
-
200 g créme fraiche
Na pečení jsem použila opět mou oblíbenou, starou, ale stále úžasnou remosku. Kuřátko a vůbec maso pečené v remosce zůstává krásně štavnaté a má zlatavou barvu.
Houby jsem nakrájela na silnější plátky, šalotky na kolečka. Kuře jsem podélně rozpůlila, z obou stran osolila a řezem dolů položila na houbovo-šalotkovou podestýlku zakápnutou trochou olivového oleje. Pod každou polovinu jsem vtěsnala svazeček čerstvé majoránky. Bylinky na povrchu by se připalovaly, ale takhle dodají masu i houbám potřebné aroma. Mezi maso jsem vložila pár koleček citrónu, díky nimž bude omáčka příjemně navinulá. Na kuře položila plátky másla a pekla dozlatova, asi 1 a 1/2 hodiny.
Mezi tím si připravíme přílohu: Šťouchané brambory s naťovou cibulkou.
Potřebujeme:
-
1kg brambor
-
sůl
-
100 ml smetany ke šlehání
-
2 jarní cibulky
-
20 g másla
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme v dostatečně osolené vodě. Poté slijeme vodu a horké brambory rozmačkáme, přidáme smetanu, máslo, najemno nakrájenou jarní cibulku a ještě trochu promícháme.
Po upečení kuře vyjmeme a uchováme v teple. Do houbové směsi přidáme smetanu, dobře promícháme a necháme asi 10 minut prohřát. Podáváme na nahřátých talířích.
Dobrou chuť!
Tak tento recept musím 100% vyzkoušet, zajímavá kombinace a určitě chuťový zážitek
Pokud jste milovník hub jako já, tak rozhodně vyzkoušejte. Mějte se krásně! P.