Třešňová jogurtová zmrzlina
Čvn 27
Znovu jsem se pustila do výroby domácí zmrzliny. Kdy je pro zmrzlinu lepší období, než teď?
Tentokrát jsem vzala do ruky třešně a pak už stačil jen dobrý (já použila řecký) jogurt a ušlehaná smetana.
Použila jsem:
-
300 g třešní
-
300 g bílého jogurtu
-
200 ml smetany ke šlehání
-
dle chuti med na přislazení
Opláchnuté třešně vypeckujeme, dvě třetiny nahrubo rozmixujeme, zbytek pokrájíme na malé kousky. Takto upravené třešně důkladně promícháme s jogurtem. Podle chuti přisladíme medem. Já použila levandulový…
Poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Nemusíme moc důkladně, je fajn, když jsou ve zmrzlině „šmouhy“. Již od začátku můžeme pracovat v nádobě, nejlépe plastové s víčkem, kterou pak dáme do mrazáku. Asi po třech hodinách mražení znovu lehce promícháme. Tento postup opakujeme ještě alespoň třikrát. Pokud vlastníte zmrzlinový strojek, postup je ještě o mnoho jednodušší, ale lze to i bez něho. Druhý den necháme zmrzlinu v pokojové teplotě trochu „povolit“ a podáváme.
Využijte čerstvého ovoce a připravte si domácí zmrzlinu podle svého gusta.
Dobrou chuť!
Dobry den,vyrobila jsem zmrzlinu dle vašeho návodu ale asi se mi úplně nezdařila,je jakoby přemražená,je v ní cítit jak křupe voda. Je možné,že to je jogurtem?mela jsem tučný ale ne řecký. Jinak mě nenapadá cim to může být. Počítám, ze tak chutnat nemá. Dekuji za odpověď.
Pekny den Jana
Dobrý den Jano, částečky zmrazené vody mohou být způsobeny buď méně tučným jogurtem (nebo i druhem jogurtu). Nebo jste zmrzlinu ne tak často promíchávala? P.
Dobrý den, tohle už se mi u zmrzliny taky stalo. Podle mě je to jednoznačně tím jogurtem. Sebetučnější český se tomu řeckému nevyrovná. Obsahuje víc vody a ta ve zmrzlině potom zmrzne ve formě krystalů. Myslím, že pomáhá nechat obyčejný tučný jogurt přes noc vykapat přes plátýnko – to je podle mě ale takový opruz, že je lepší dát práci a sehnat fakt ten řecký…
Barboro, díky za potvrzení a radu 😛