Caprese z červené řepy
Srp 05
Na trhu se objevila mladá řepa. Když budete mít štěstí, tak objevíte řepu červenou i žlutou. Obojí současně se pak bude krásně vyjímat na talíři. Salát caprese si můžeme ozvláštnit také tím, že žlutou řepu necháme v syrovém stavu. I takto ji můžeme v pohodě konzumovat.
Na caprese pro 3 osoby potřebujeme:
• 6 ks řepy
• 1 lžíci malinového (nebo vinného) octa
• 2 lžíce olivového oleje
• kus mozzarella di buffalla
• špetku Fleur de sel
• lístky čerstvé bazalky
Každou řepnou bulvu omyjeme pod tekoucí vodou a zabalíme do dvojité vrstvy alobalu. Pečeme při 180 stupních asi jednu a půl hodiny. Pak necháme řepu zchladnout, bude se velmi jednoduše loupat.
Řepu nakrájíme na co nejslabší plátky, naklademe na talíř a navrch položíme kus mozzarelly. Ta pravá, bůvolí, je uprostřed malinko tekutá (oproti té běžně kupované). Je dobré ji tedy prsty rozdělit tak, aby bylo vidět do středu. Připravíme si zálivku z olivového oleje a malinového octa. Tou bohatě zakápneme jak řepu, tak sýr. Talíř ozdobíme bazalkovými lístky a vše lehce osolíme hrubou mořskou solí nebo Fleur de sel.
Dobrou chuť!