Toust se zapečeným kozím sýrem a karamelizovanou hruškou
Úno 03
Příprava večeře může být i docela jednoduchá. K příjemné atmosféře přispěje i celkem obyčejný toust. S pomocí několika málo dalších ingrediencí, ale hlavně kvalitního sýra, vykouzlíme z toustu neobyčejnou pochoutku.
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 2 plátky toustového chleba
- 2 plátky vyzrálého kozího sýra
- 1 nepříliš měkkou hrušku
- plátek másla
- lžičku hnědého cukru
- 4 hrsti rukolových lístků
- 2 lžíce olivového oleje
- mořskou sůl
- 1 lžíci citrónové šťávy
- brusinková zavařenina
Na dresing:
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžičky medu (já použila výrazný kaštanový)
Plátky toustového chleba opečeme v toustovači. Na každý plátek položíme kus kozího sýra. Měla jsem tvrdý kozí sýr 12 měsíců vyzrálý, ale lze použít i kozí sýr typu „camembert“. Čerstvý sýr se pro zapékání příliš nehodí.
Do předehřáté trouby dáme pod gril opečené plátky chleba s kozím sýrem a pečeme, až se sýr začne rozpouštět. Současně s tím si na pánvi rozehřejeme plátek másla. Na másle opečeme plátky hrušky, které jsme zbavili jadřince. Po obrácení lehce posypeme hnědým cukrem. Můžeme zakápnout několika kapkami citrónové šťávy.
Opláchnuté a osušené listy rukoly ochutíme směsí olivového oleje, citrónové šťávy.
Na talíř (úhledné úpravě pomůžeme servírovacím kroužkem) vytvoříme hnízdo z ochucených rukolových lístků, na ně položíme toust se sýrem, navrch hrušku. Pro chuť můžeme zdobit brusinkovou zavařeninou. Na závěr vše lehce zastříkneme dresingem z dobře promíchaného medu s olivovým olejem. Ihned podáváme.
Do sklenky nalijeme nápoj, který máme nejraději (v mém případě sekt) a můžeme se pustit do jídla…
Dobrou chuť!