Višňová zavařenina se skořicí a portským vínem
Čvc 13
Moje první letošní zavařenina. Višně jsou v ČR v posledních letech spíše vzácnost, bohužel. Pokud nemáte zrovna obalenou višeň na zahradě, jsou ke koupi jen velmi zřídka. Ale pokud na ně přece jen natrefíte, s koupí neváhejte.
Ve druhé polovině června jsem trávila dovolenou v Maďarsku. Kupovat tam nádhernou zeleninu a voňavé ovoce je prostě radost. A tak jsem si při odjezdu z Maďarska domů koupila čtyři kilogramy a už v autě vymýšlela recept. Koneckonců, zavařovala jsem i na dovolené v Provence 🙂 Takže doma hned po vybalování oblečení začalo zavařování.
Višní byly přesně čtyři kilogramy a po vypeckování byla hmotnost tři kilogramy.
Dále jsem použila:
• 1 lžičku mleté skořice
• 1,5 cl červeného portského vína
• 750 g želírovacího cukru 3:1
• 1 balení kyseliny citrónové
Vypeckované višně měly hodně šťávy, ale i tak jsem je v hrnci ještě trochu pomačkala, aby nebylo třeba je příliš dlouho vařit. Vlastně se o totéž snažím u všech zavařenin – ovoce zbytečně dlouho nevařit. Pouze do doby, kdy má požadovanou vláčnost a strukturu. A zbytečně to nepřehánět s množstvím cukru.
Horkou zavařeninu nalijeme do vařící vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo.
Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky se zavařeninou, je zde:
Dobrou chuť!
Ahoj kocko
tady (F) je to s visnema taky blby….A kam jezdis v Provence na dovolenou?Ja tu ted jsem (Cavalaire) az do zari….
Bonne journée
Pavel
Ahoj Pavle, pokud už jedu do Provence, tak jsem většinou v blízkosti městečka Crest <3
Ahojky, akorát jsem zakopla o tvůj blog a jsem za to ráda. Moc mě potěšil tento recept a musím vyzkoušet. Máš moc krásné fotečky 🙂
Ahoj Terko, děkuji za komentář a doufám, že si pochutnáš. Měj se hezky, P. 🙂