Salát s hovězím steakem
Čvc 06
Pokud už v horkém letním dni vůbec dostanu chuť na maso, tak většinou na dobrý a šťavnatý steak. Následující recept je někdy nazýván salátem na thajský způsob, ale ani tak není náročný na ingredience. Kdo alespoň sem tam připraví doma nějaké jídlo z asijské kuchyně, bude je mít doma.
Na dvě porce salátu potřebujeme:
• čerstvé salátové listy (já měla směs s lístky červené řepy)
• 2 mrkve
• 1 okurku
• 1 žlutou papriku
• několik lístků čerstvé máty
• 2 lžičky sezamových semínek
Na zálivku:
• čerstvý zázvor velikosti vlašského ořechu
• 3 lžíce sójové omáčky
• šťávu z jedné limetky
• 2 lžíce sezamového oleje
• 1 malou čili papričku
Maso:
• 250 g (na osobu) vyzrálého nízkého roštěnce (koupíte třeba v obchodech SKLIZENO)
Salátové listy opláchneme a v odstředivce osušíme. Já měla k dispozici listy mladé červené řepy, ale výborně se bude hodit little gem nebo mladý špenát. Okurku oloupeme a odstraníme jádra. Mrkev očistíme a pomocí škrabky vyrobíme proužky. Očištěnou papriku nakrájíme na proužky. Vše vyskládáme na talíře.
Pro přípravu zálivky nastrouháme oloupaný zázvor, přidáme všechny tekuté ingredience. Čili papričku podélně rozpůlíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na miniaturní kostičky. Poté důkladně protřepeme v uzavřené nádobce, aby vznikla kompaktní emulze.
Maso opečeme na rozpálené pánvi, stupeň propečení zvolíme dle vlastní chuti. Maso přemístíme na prkénko a necháme pět minut odpočinout. Poté můžeme steak dle chuti opepřit čerstvě namletým pepřem nebo osolit (ale zálivka je slaná dost) a nakrájíme ho na plátky, kterými poklademe salát. Nakonec vše posypeme sezamovými semínky. Zálivku a pár kousků limetky podáváme zvlášť.
Dobrou chuť!