Nakládané cukety s chilli a mátou
Srp 24
Cukety naškrábané na slabé proužky jsou skvělé do obloženého pečiva, ale také si výborně rozumí třeba s rillettes. Ideální na chuťovky k aperitivu. Pokud máte rádi ostřejší, čili dejte klidně i víc. Zavařením cukety malinko změní barvu, po ochutnání rozhodně nečekejte chuť nakládané okurky. První dojem je trochu zvláštní, ale pak se zamilujete, jako já.
Na 7 sklenic o obsahu 350 ml potřebujeme:
• 1,3 kg cuket
• pár snítek máty
Na nálev:
• 0,5 l bílého vinného octa
• 0,7 l vody
• 180 g třtinového cukru
• 3 lžičky chilli vloček
• 2 lžičky žlutého hořčičného semínka
Na namáčení:
• 1 l studené vody
• 2 lžíce soli
Cukety omyjeme, odkrojíme oba kraje a pomocí škrabky na zeleninu z nich vyrobíme tenké proužky. Pro tuto příležitost je dobré mít cukety co nejmenší. Cukety většího průměru pak bude lepší krájet na slabá kolečka. Proužky necháme v nádobě s vodou a solí asi 20 minut odpočinout. Cukety se takto zbaví přebytečné vody, takže proužky budou vláčné a nebudou se lámat při plnění sklenic.
Všechny suroviny na nálev přivedeme k varu a jakmile se objeví bublinky, nálev odstavíme. Do sklenic, kam jsme naskládali proužky cuket a několik lístků čerstvé máty nalijeme zchladlý nálev. Skleničky pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 15 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout.
Po letošním zavařování moje spíž hýří barvami 🙂
Dobrou chuť!