Masala z květáku, mrkve a cizrny
Bře 22
Přemýšlela jsem, jak letošní předvelikonoční půst ozvláštnit. A tohle zeleninové jídlo na indický způsob bylo přesně ono. Miluji obalovaný a smažený květák, ale je škoda, že jinak se v české kuchyni květák objevuje pouze zřídka. Pro indickou masalu je květák přímo stvořen. Stačí ho přidat do hrnce několik minut před koncem vaření a zůstane velmi příjemně „al dente“ a to i do dalšího dne. Jídlo jsem podávala s dlouhozrnnou rýží basmati a okurkovou raitou. Báječná kombinace chutí.
Na 8 porcí budeme potřebovat:
• 1 lžíci olivového oleje
• 2 žluté cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 vrchovatou lžíci strouhaného čerstvého zázvoru
• 2 lžičky mletého římského kmínu
• 2 lžičky mletého koriandru
• 2 lžičky kurkumy
• 2 lžičky uzené papriky
• 1 lžičku (nebo podle chuti) chilli vloček
• 2 konzervy (400g) krájených rajčat
• 2 konzervy(400 ml) kokosového mléka
• 1 velký květák
• 3 mrkve
• 1 konzervu (400 g) nakládané cizrny
Na rozpáleném olivovém oleji zprudka osmahneme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. To bude trvat pouze pár minut. Přidáme všechno suché koření, promícháme, necháme rozvonět. Za několik vteřin (aby se koření nespálilo) přilijeme konzervovaná rajčata. Poté přidáme kokosové mléko a do omáčky vložíme očištěnou mrkev nakrájenou na klínky. Necháme asi 15 minut vařit a přihodíme květák rozebraný na růžičky velikosti sousta. Vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec přidáme scezenou cizrnu. Po pěti minutách vypneme sporák.
Rýži k tomuto pokrmu jsem koupila přímo v obchodu s indickými potravinami. Připravila jsem ji podle návodu na jejím obalu, tj. rýži jsem propláchla a nechala 30 minut stát ve vlažné vodě. Poté jsem rýži slila a vařila.
Na obalu byl uveden poměr pro vaření 1 díl rýže x 2 díly vody. Pro jistotu, postupuji tak vždy, jsem dala vody pouze 1 a 1/2 dílu a dobře jsem udělala. Rýže se vaří asi 15 minut a pak se nechá pod pokličkou chvíli dojít. Poté je krásně nadýchaná a úžasně voní.
Jídlo jsem na stole doplnila okurkovou raitou, což je vlastně obdoba jakéhosi okurkového salátu. Pokud masalu připravíte ostřejší, chladivá okurková chuť se bude hodit.
Okurková raita:
• 1 salátová okurka
• 120 g bílého jogurtu
• sůl
• špetka mletého koriandru
• Čerstvý koriandr
Okurku oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými oky. Zbavíme ji přebytečné vody a přidáme jogurt a koření. Necháme vychladit.
Podáváme nejlépe v mističkách, sypeme čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť!
Krasny recept… po chicken tikka masala urcite toto vyzkousim take.
Jen dotaz, mate zkusenost s rajcaty misto konzervovanych rajcat? U CTK mi prijde ze davaji pokrmu nakysly nadech a je potreba dat take kokosove mleko misto jen doporucovane smetany, jak pisi v receptech.
Diky Eva
Dobrý den, Evo 🙂
Musím se přiznat, že do jídel tohoto typu, do polévek apod. používám téměř výhradně konzervovaná rajčata. Dobrá, čerstvá a tím pádem sladší čerstvá rajčata (a na to máme pouze pár týdnů v roce) využívám do pokrmů jako jsou lečo, mučkalica, saláty. Rozdíl v „nakyslé chuti“, jak píšete bude patrně v tom, že kvalitní konzervovaná rajčata byla před zpracováním dozrálá, do konzervy šla v té nejlepší kondici. V čerstvém stavu je v této kvalitě téměř nemáme šanci v ČR koupit 🙁 Navíc jsou konzervovaná rajčata bez práce (spaření, loupání). Kokosové mléko mi do takového pokrmu nějak zapadá lépe, asi bych mu dala přednost. P. 🙂