Angreštové čatní
Čvc 13
Všechno uzrálo najednou: třešně, rybíz, angrešt. Sklízeli jsme levanduli, bylinky kvetly o sto šest a my měli co dělat.
Přemýšlela jsem, jak naložím s angreštem. Část otrhaného putovala do mrazáku a z části by se dal udělat džem s kousky ovoce. Ale myslela jsem spíše něco méně obvyklého. Tak tedy čatní. Sladkokyselá chuť angreštu by v kombinaci s masem mohla být to pravé.
Angrešt
Obsahuje mnoho cenných kyselin, hlavně citrónovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Cukru obsahuje méně než 10%, především fruktózu. Obsahuje stejně vitamínu C jako citrony, vitamín E, dále menší množství vitamínu B. Z minerálních látek je bohatý na draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Dále křemík, který pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně a tak předchází cévním nemocem. Slupka je navíc bohatá na nenasycené mastné kyseliny a to také srdci prospívá.
Zdroj: Wikipedie
Takže jsem si připravila:
- 1 kg angreštu
- 2 dcl Cidre
- 300g krystalového cukru
- 3 lžíce rozinek naložených v rumu
- několik snítek rozmarýnu
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- kousek skořice
Vlastně jsem přísady přidávala až při vaření, protože jsem čekala, jak se rozvine výsledná chuť.
Angreštové plody jsem propláchla vodou a odstranila nůžkami stopky a spodní konce plodů. Do woku jsem nalila cidre, nasypala cukr a rozpůlený angrešt jsem v této směsi nechala vařit. Když plody trochu změkly, přidala jsem pár snítek rozmarýnu. Jeho vůně se k angreštu výborně hodí.
Angrešt se vařil, pouštěl sladkou šťávu a vše bylo čím dál hustší. Přidala jsem tedy rozinky naložené v rumu. Stačí mít skleničku takto naložených rozinek v lednici stále. Jsou ideální do jablečného závinu.
Pak už jsem jen přidala pár hořčičných semínek a kousek skořice.
Když se angrešt takřka rozvařil, odstranila jsem větvičky rozmarýnu a skořici. Čatní jsem pak dala do předem vařící vodou vylitých a pak vysušených sklenic.
Při ochutnávání výsledku svého snažení jsem byla příjemně překvapena. Přírodní hovězí roštěná a angreštové čatní byla ta správná volba.
Z jednoho kila angreštu jsem získala dvě 250 ml sklenky čatní.
Pro čas grilování je to myslím docela vhodná příloha k masu na prostřený stůl.
Dobrou chuť!
Dobrý den,
zaujal mne váš recept na angreštové čatní. Nevyčetla jsem ale, jak dlouho vše vaříte. Můžete, prosím, upřesnit?
Děkuji, Eva
Dobrý den, Evo 🙂 Do receptu jsem tehdy přesný čas neuvedla, ale pokud bude angrešt rozpůlený (jak uvádím), tak rozvaření rozhodně nebude trvat dlouho. Určitě se vejdeme do 40 minut. Děkuji a mějte se krásně, P. 🙂
Čatní jsem podle tohoto receptu dělala již druhý rok. Je to opravdu výborné, no jako všechny tady uváděné recepty. 🙂
Dano, děkuji 🙂 My letos z angreštového keříku nemáme téměř nic 🙁 P.