Barevný květákový salát
Zář 29
Květák – někdy a někým neprávem opomíjená zelenina. Každý z nás určitě zná smažený květák, který bývá nedílnou součástí nabídky vegetariánských jídel v běžných restauracích. Přestože smažená jídla doma v podstatě nevařím, musím se přiznat, že si tak dvakrát v roce smažený květák prostě dám. Někdy ho vystřídám se smaženým sýrem. Květák pak existuje ještě v podobě květákového mozečku – podivná míchaná věc, která ne každému chutná.
Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis)
Květák je zelenina příbuzná kapustě a zelí. Mark Twain, který měl květák v oblibě, o něm dokonce napsal: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním“. Květák patří mezi nejdůležitější zeleninu s protirakovinnými účinky a jeho pravidelná konzumace značně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i dalších orgánů. Je skvělou součástí zdravé výživy a perfektní součástí jídelníčku, pokud jste se dali a redukční dietu nebo si třeba jen chcete udržet dobrou postavu.
Květák obsahuje řadu vitamínů, zejména řady B – B1, B2, B6, niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín A, C, E, K a biotin. Z minerálů pak vápník, draslík, sodík, hořčík, mangan, železo, zinek, fosfor, síru a molybden. Dále má organické kyseliny, vlákninu, bílkoviny, enzymy, silice a řadu dalších důležitých látek. Květák přispívá ke zlepšení obranyschopnosti organismu, brání vzniku osteoporózy, lámavosti nehtů a má i příznivý vliv na tvorbu kolagenu. Květák není ale vhodný pro nemocné se dnou a chronickým zánětem jater a žlučníku, protože obsahuje puriny.
Bílé růžice květáku, které konzumujeme, nejsou květy, ale zdužnatělé stonky a větévky. Některé důležité látky v květáku se dlouhým vařením ničí, proto je nejlepší ho jíst syrový, lehce vařený nebo ohřátý v mikrovlnné troubě. Před kuchyňskou úpravou ponoříme květák do osolené vody, aby odplaval hmyz. Vaříme ho tak, že jej dáme do vařící vody a povaříme odkrytý, aby unikaly pachy. Trocha mléka přidaná do vody pomůže tomu, aby květák zůstal bílý. Vaříme-li jej na salát, můžeme do vody přidat trochu octa nebo citrónové šťávy.
zdroj: internet
Když se vám dostanou do ruky barevné květáky, jaké jsem náhodou koupila, byl by hřích je naprosto rozvařit nebo osmažit. Zkusme tedy třeba křupavý a barevný salát.
Na salát jsem si připravila:
- 3 menší květáky různých barev
- 2 červené papriky
- 100 g italské mortadely
Na zálivku:
- šťávu z jednoho pomeranče
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžičky medu
- 2 snítky kopru
- čerstvě mletý pepř
- na posypání Fleur de sel
Větší růžičky dobře opláchnutého květáku jsem dala vařit do páry asi na dobu 20 minut. Lépe je vařit každou z barev zvlášť kvůli velikosti hrnce a také kvůli možnému prolnutí barev. Výsledný efekt na talíři by pak nebyl takový.
Současně s tím jsem si na těžké pánvi na sucho opekla dvě papriky tak, aby se vytvořily černé puchýřky. Lépe by bylo použít na pečení a následné loupání papriky kalifornské, ale ty v obchodě zrovna nebyly.
Papriky po opečení ze všech stran uzavřeme na pár minut do plastové krabičky na potraviny nebo pevně neprodyšně zabalíme do mikrotenového sáčku. Pečené puchýřky zvlhnou a papriky se budou dobře loupat.
Zchladlý květák naaranžujeme na talíř, posypeme na proužky nakrájenou pečenou a oloupanou paprikou. Mortadelu nakrájíme na tenké proužky a květák jí ledabyle poházíme.
Vše bohatě zalijeme příjemně nasládlou koprovou zálivkou, kterou získáme smícháním jemně nasekaného kopru a všech výše uvedených ingrediencí, s výjimkou Fleur de sel. Tou solíme jednotlivé porce až na talíři podle vlastní chuti.
Dobrou chuť!