Bramborové taštičky plněné medvědím česnekem
Kvě 05
Potřebujeme:
• 1 kg brambor (typ C)
• 350 g hrubé mouky
• 1 celé vejce
• špetku soli
• 2 balení ricotty
• svazek medvědího česneku
• špetku soli
• 3 lžíce vepřového sádla
• 3 žluté cibule
Listy medvědího česneku dobře očistíme, opláchneme a necháme důkladně odkapat. Poté ho nakrájíme na co nejjemnější proužky a pomocí vidličky promícháme s ricottou. Můžeme malinko přisolit.
Brambory si můžeme uvařit i den předem ve slupce v osolené vodě. Necháme je zchladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na struhadle s jemnými očky. Brambory ještě velmi mírně osolíme, přidáme vejce a postupně přidáváme mouku. Její přesné množství bude záviset na druhu použitých brambor. Dobře prohnětené a propojené těsto by se nemělo lepit, ale zároveň by nemělo být moc tuhé.
Těsto rozdělíme na polovinu, aby se s ním lépe pracovalo. Pracovní plochu si posypeme moukou a na ní rozválíme první část těsta na asi 3 mm silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka, která pomocí dvou lžiček plníme směsí ricotty a medvědího česneku. Poté okraje pevně stiskneme.
Pracujeme svižně, aby nám těsto nezačalo řídnout. Na sporáku si připravíme hrnec s vroucí osolenou vodou. Taštičky vaříme po menších dávkách, aby se do hrnce dobře vešly. Po vložení do vroucí vody je nadzvedneme ode dna, stáhneme plamen a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. To bude trvat pouze asi 3 minuty. Taštičky vylovíme děrovanou naběračkou a necháme odkapat.
Zbylé těsto opět rozválíme a dále vykrajujeme a plníme taštičky. Z tohoto množství těsta při průměru vykrajovátka 10 cm připravíme asi 30 taštiček.
Než se taštičky uvaří, připravíme si cibuli, kterou nakrájíme na velmi jemné proužky a na sádle necháme zezlátnout. Jakmile se barva začne blížit té, kterou požadujeme, cibulku odstavíme ze sporáku a ihned podáváme, protože i v horkém tuku bude tmavnutí pokračovat. Cibulkou společně s trochou sádla přelijeme taštičky.
Dobrou chuť!
Tak tohle vypadá opravdu skvěle. Musím vyzkoušet :-).
Evčo, rozhodně ano 🙂
Vypadá to moc dobře. Jen nevím, proč jsem měl za to, že medvědí česnek se nedá jíst. No nic, vsugeroval jsem si něco, co není pravda.
Díky za recept.
Medvědí česnek je dobrota, která má spoustu využití. Tento recept je pouze jedna možnost. Osobně nedám dopustit na pesto z medvědího česneku 🙂 Díky a dobrou chuť!