Chřestová trilogie
Kvě 10
Tři recepty ze tří základních ingrediencí, to bude dnes hlavní téma.
Právě probíhá chřestová sezóna, ale nabídka v českých obchodech nám to bohužel nedává moc znát. Přesto se mi dostal do ruky krásný, zelený křupavý chřest. Já osobně ho mám raději, než chřest bílý. Pokud jsou však k mání v čerstvém stavu, ráda si dám oba dva druhy. I pro následující recepty je lze oba kombinovat.
Naše hlavní tři ingredience budou:
- zelený chřest
- kvalitní uzený losos
- několik čerstvých vajec
Začneme tím, že si chřest uvaříme. Dolní část chřestových stonků odlomíme a spodní třetinu očistíme škrabkou. Pokud použijeme bílý chřest, jeho stonky oloupeme po celé jeho délce.
Do hrnce s vodou přidáme plátek másla, kolečko citrónu, špetku soli a špetku cukru. Vaříme jen několik minut tak, aby chřest zůstal křupavý. To bude záviset na síle stonků, ale bude nám rozhodně stačit deset minut.
První způsob podávání jsem zvolila s opečenými tousty a se zastřeným vejcem. Každý z chřestových stonků obalíme plátkem uzeného lososa, navrch položíme a jemně vidličkou porušíme zastřené vejce. Je to velmi chutná kombinace. To vše ještě zakápneme olivovým olejem a talíř doladíme trochou čerstvě namletého pepře. Doporučovala bych podávat s ohledem na zastřené vejce teplé.
Další varianta podávání chřestu je celkem neobvyklá. Na dovolené ve Francii jsem si všimla malých skleniček s barevnou náplní nazývaných „verrine„. Ve skle se pak skrýval studený předkrm nebo sladký dezert. Sklo může být různé velikosti a tvaru a snadno pak vykouzlíme barevný a nápaditý předkm.
Verze pro dvě osoby:
- 100 gramů uzeného lososa
- 1 balení ricotty
- bílý pepř a sůl podle vlastní chuti
- 4 stonky chřestu
- 2 vejce
Lososa rozmixujeme s ricottou, ochutíme bílým pepřem, případně mírně osolíme. Pamatujme však na to, že uzený losos bývá dostatečně slaný.
Na pánvi rychle umícháme dvě vejce a osolíme.
Do sklenice vložíme míchaná vejce. Na vejce pak položíme stonek teplého chřestu nakrájený na kousky a na chřest pomocí zdobícího sáčku naneseme lososovou pěnu. To celé ozdobíme chřestovou hlavičkou a ihned podáváme s opečeným toustem. Nejlépe jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.
A třetí varianta: Frittata. Jistý druh italské omelety, pro kterou je typické smíchání zeleniny, kousků masa nebo třeba i těstovin s vejci ještě za studena. Jedná se vlastně o jakousi variantu české „selské“ omelety.
Na jednu menší omeletu potřebujeme:
- 3 vejce
- 6 stonků chřestu
- tři lžíce mléka
- plátek uzeného lososa
- strouhaný parmazán
- špetku soli
Pánev dobře vytřeme olivovým olejem, vlijeme na ni směs vajec rozšlehaných s mlékem, přidáme chřest a na velmi mírném plameni pečeme pouze z jedné strany. Kousky uzeného lososa můžeme přidat k chřestu přímo do omelety nebo růžičkou z lososa omeletu nakonec pouze ozdobit. Omeletu můžeme lehce posypat parmazánem.
Přeji Vám dobrou chuť!