Cizrnový salát s citrónem
Čvc 26
Cizrnový salát je plný bílkovin a společně s citrónem a kořením sumah je velmi osvěžující. Cizrna je stálicí arabské kuchyně a tak můžeme v tomto duchu použít jako další ingredience třeba kousky opečeného pita-chleba, proužky červené cibule, olivy, zrníčka granátového jablka nebo trochu mletého římského kmínu.
Suroviny na 6 – 8 porcí salátu:
• 1/2 kg suché cizrny
• 6 rajčat
• 1 salátová okurka
• 1 citrón
• 150 g bílého sýra
• hrst nasekané petrželky
• hrst nasekané máty máta
• olivový olej
• šťáva z jednoho citrónu
• 1 rovná lžička koření sumah
Cizrnu namočíme přes noc nebo i déle. Vodu 2x – 3x vyměníme. Moje cizrna se namáčela asi 20 hodin. Pak ji do měkka uvaříme, to bude trvat asi 70 minut. Vodu na vaření NESOLÍME. Ale to platí u všech druhů luštěnin. Cizrnu vaříme do měkka, vodu slijeme. Necháme zchladnout. Pokud byste měli doma rovnou 1 kg balení jako jsem měla já, tak klidně cizrnu uvařte všechnu a polovinu uchovejte v sáčku v mrazáku. Bude se hodit, třeba na polévku Hariru nebo hummus.
Cizrnu, rajčata pokrájená na menší kousky a oloupanou okurku nakrájenou na půlkolečka smícháme. Celý citrón oloupeme škrabkou, odstraníme i bílou část pod kůrou. Citrón nakrájíme na kolečka a pak na čtvrtiny a přidáme do salátu. Pro oko můžete přidat pár kousků citrónu s kůrou, jako je to na fotografii 🙂 Na povrch nalámeme kousky bílého sýra.
Zálivku připravíme z olivového oleje, citrónové šťávy a sumahu. Ten dodá salátu příjemně orientální a svěží nakyslou chuť.
Salát necháme vychladit a podáváme s bílým pečivem.
Dobrou chuť!
Moc se mi to líbí. Mám Hojnost od Ottolenghiho,podle ní cizrnu namáčím s jedlou sodou, pak vodu vyměním a vařím v nové, taky se sodou. Asi soda bude mít nějaké pozitivní účinky :-).
Maruško, díky za komentář 🙂 O sodě ve spojitosti s luštěninami jsem už slyšela, ale zatím to nemám vyzkoušeno 🙂 Měj se krásně, P. 🙂