Čokoládové košíčky s pomerančovým krémem
Úno 11
Sladké recepty nepřipravuji zrovna často, ale dobrou čokoládu si občas dám moc ráda. V tomto receptu jsem ji navíc spojila s chutí a vůní pomeranče, protože tak mi asi čokoláda chutná nejvíc. Takové košíčky pak mohou také být společně s malou sklenkou dobrého portského sladkou tečkou za pohoštěním při jakékoliv sváteční příležitosti.
Potřebujeme:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- papírové košíčky
- 3 žloutky
- 75 g krystalového cukru
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 1 dcl mléka
- 1 lžíci vody z pomerančových květů
- 400 g mascarpone
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- kůru z poloviny pomeranče
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Tu pak lžičkou nanášíme na vnitřní stranu papírových košíčků. Dbáme, aby čokoláda byla ve stejnoměrně silné vrstvě. Košíčky dobře vychladíme v lednici, alespoň 1 hodinu. Poté papírový obal z čokolády opatrně sloupneme. Čokoládové košíčky jsou tak připravené pro naplnění.
V misce utřeme žloutky a cukr s kukuřičným škrobem do pěny. Postupně přiléváme mléko. Část mléka, asi 1 lžíci, můžeme nahradit vodou z pomerančových květů. Poté misku vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání (asi 5 minut) zahříváme téměř k varu. Když směs zhoustne, odstavíme ji a dále šleháme, dokud nezchladne. Pak ji asi na půl hodiny dáme do lednice.
Pak v další misce rozšleháme mascarpone a do něho postupně přidáváme žloutkový krém. Nakonec dochutíme pomerančovou šťávou a trochou pomerančové kůry. Plníme do čokoládových košíčků, podáváme vychlazené.
Dobrou chuť!
krasne….aj recept aj fotky 🙂
Díky 😀
Pavlinka, super origos recept. Ale prezrad mi, kde zozeniem vodu z pomarancovych kvetov?
Já ji koupila v obchodě s arabskými – orientálními potravinami 🙂 To je asi jediná možnost, ale šlo by to i bez ní, v nejhorším případě. Dani, díky moc za komentář, měj se krásně, P.