Čokoládové soufflé s meruňkovým ragú

Srp 13

Čokoládové soufflé s meruňkovým ragú

Meruňky a čokoláda si skvěle rozumí. Pro čas meruněk jsem tedy připravila dezert, který nepatří zrovna k těm nejrychlejším, ale hosty si zaručeně získá už od prvního ochutnání. A možná z toho bude láska…

Meruňka obecná (Armeniaca vulgaris)

Někdy se meruňkám také říká „arménské jablko“. Meruňky se pěstovaly ve staré Číně již před 4000 lety. Z Asie se dostaly do starověkého Říma, kde byly velmi oblíbené. Z oblasti Itálie byly dovezeny v 17. století na naše území.

Meruňky mají celkově výrazně pozitivní účinek na organizmus. Velmi významně posilují nehty, vlasy i pokožku, pomáhají při astmatu, zlepšují krevní obraz, posilují imunitu, odbourávají tuky. Také pomáhají při neurózách a nespavosti, snižují hladinu cholesterolu a také působí proti zácpě.

Dužina meruněk obsahuje velké množství sacharidů, organických kyselin a minerálních látek jako jsou železo, bor a draslík.

Léčivé účinky mají rovněž meruňková jádra – obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamín B.

zdroj internet

Na čokoládové soufflé budeme potřebovat:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe 70% kakaa)
  • 40 g cukru krupice
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 6 g hladké mouky
  • kůru z poloviny pomeranče
  • máslo na vymazání mističek
  • cukr krupici na vysypání mističek

Na meruňkové ragú si připravíme:

  • 10 meruněk
  • 20g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce vody z pomerančových květů

Suroviny...

Nejprve si nakrájíme meruňky na stejnoměrné kostičky. Současně s tím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Jako úplně první úkon už jsme však asi před hodinou vyndali z lednice vejce, aby získala pokojovou teplotu.

Žloutky ušleháme s 10 g cukru. Přidáme mouku a ještě důkladně prošleháme…

Žloutky ušleháme s cukrem a pak přidáme mouku...

Do vlažného mléka přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a takto ochucené mléko pak přimícháme do směsi žloutků, cukru a mouky.

Teď je čas využít rozehřátou čokoládu: přidáme ji ke žloutkům a troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Přidáme vlaždné mléko s kůrou a čokoládu...

Těsně před vložením do trouby ušleháme sníh. Ke dvěma bílkům přisypene zbylých 30 g cukru a budeme tak mít sníh pěkně pevný. Ten opatrně vmícháme do jinak celkem tekuté směsi žloutků, cukru, ochuceného mléka a čokolády.

Směs nalijeme do máslem vymazaných a cukrem vysypaných formiček téměř až k okraji a pečeme asi 15 minut. Toto množství surovin stačilo na 5 mističek o průměru 8 cm.

Během pečení troubu NEOTVÍRÁME. Nadýchaná hmota by nevyběhla.

Přidáme sníh a plníme vymazané a vysypané mističky...

Soufflé se peče a tak si v rychlosti připravíme meruňkové ragú. Na pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme nakrájené meruňky. Několikrát lehce promícháme. Sladit není třeba, právě dozrávající meruňky jsou sladké dost.

Meruňkové ragú na másle...

Špičkou ostrého nože po délce rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábnutá zrníčka rozmícháme se dvěma lžícemi vody z pomerančových květů. Směs vody a vanilky vylijeme na meruňky do pánve, lehce promícháme a vypneme zdroj tepla. Celková doba tepelné úpravy meruňkového ragú by neměla přesáhnout 4 minuty.

Ragú ochutíme vanilkou a vodou z pomerančových květů...

Na talíře rozdělíme porce meruňkového ragú a už jen čekáme, až naše soufflé bude upečeno.

Slovo „soufflé“ znamená „nákyp, nadýchaný, nafoukaný“, takže správné soufflé by mělo vyběhnout asi o pětinu výšky nad okraj mističek. Jakmile bude vyndáno z horké trouby, jeho „nafoukanost“ se velmi rychle ztrácí. V mém případě to byla taková rychlost, že na fotkách je znát sotva pár milimetrů vysoká „čepička“.

Horké soufflé posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.

:-)

:-))

Detail...

Díky minimálnímu množství mouky máme na talíři čokoládovou pěnu, velmi lehkou a nadýchanou, kterou chuť meruňkového ragú příjemně doplňuje.

Bylo báječné...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *