Domácí meduňkový sirup nejen pro sladký spánek

Čvc 19

Domácí meduňkový sirup nejen pro sladký spánek

Letos jsem se do výroby domácího sirupu pustila hned, jak stonky meduňky začaly nabývat obrovských rozměrů. Její lístky s báječně citrónovou vůní se velmi často používají ke zdobení dezertů a hojně používaný je také meduňkový čaj. Meduňka je však prospěšná celému našemu tělu.

Domácí meduňkový sirup...

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka je medonosná rostlina, jejíž název vychází z řeckého „melissa – včela“. Meduňka lékařská je u nás pěstována jako trvalka. Kvete nejčastěji bílými květy, ale existují druhy také s bleděmodrými nebo růžovými. Meduňce se daří na slunných a sušších místech, je zimovzdorná a velice vytrvalá.

Meduňka tiší bolesti, posiluje nervy, tlumí křeče, upravuje krevní oběh, srdeční činnost a uklidňuje trávící ústrojí. Jedná se o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.

Meduňka obsahuje až 0,1% silice, hořčiny, organické kyseliny, třísloviny a látky s dezinfekčním účinkem. Užívá se při nadýmání, žaludečních křečích, neurózách, migréně, závratích či nechutenství. Podobné účinky má také mátová silice. Meduňka působí jako sedativum, takže se používá při stavech úzkosti a nespavosti. Příznivě také působí při chorobách žlučníku a nachlazení.

Užívá se v kosmetice jako přísada do bylinných směsí k výrobě výtažků pro posilující koupele a do přípravků určených pro mastnou pleť a mastné vlasy. Přidává se do většiny bylinných pleťových masek, dodává pleti svěžest. Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem.

Sušená meduňka se nedá dlouho skladovat, protože velmi rychle ztrácí aroma.

zdroj: Internet

Na přípravu sirupu je třeba:

  • asi dvacet delších stonků meduňky

  • 1 kg krystalového cukru

  • 1 sáček (20g) kyseliny citrónové

  • 1,7 převařené vody

Ze stonků meduňky jsem otrhala lístky a namočila je do již zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíte, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.

Listy necháme louhovat 24 hodin v převařené vodě...

Další den listy odstraníme z jejich vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem a je hotovo. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.

V těchto horkých dnech si tak můžeme smícháním s vodou nebo minerálkou připravit velmi chutný osvěžující nápoj.

Vychlazená sklenice...

Zajímavě budou ve sklenici působit ledové kostky, do kterých jsme zamrazili lístečky meduňky nebo třeba květy sedmikrásky.

Bylinkové kostky ledu...

Já si teď připravuji každý večer před spaním jednu takovou sklenici a musím potvrdit, že ani vysoké noční teploty můj spánek neruší. Takže to asi vážně funguje.

Sirup...

Podobně se dá vyrobit sirup z různých dalších bylinek, jako je třeba máta nebo šalvěj. V zimě tak budeme mít na lžičce velmi účinnou obranu proti bacilům a také sladkou a zdravou vzpomínku na horké léto.

Domácí meduňkový sirup1...

Na zdraví!

Pokud by se vám hodila etiketa na sklenici se sirupem, je zde:

meduňkový sirup

Pozn. 29.5.2013:

Před týdnem jsem našla jednu zapomenutou láhev meduňkového sirupu z roku 2011 a je stále skvělý. Takže otázka trvanlivosti je vyřešena 🙂

Share

8 comments

  1. Radka Klumparová /

    Dobrý den.
    Zkoušela jste k louhování meduňky nebo máty přidat i na plátky nakrájený citron, jako se dělá u sirupu z bezu? Nebo to u bylinek není vhodné?
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Radka

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Radko 😛 Citrón jsem přidat nezkoušela, možná proto, že bylinková chuť není tak intenzivní jako u bezu a citrón by ji překonal 🙁 Jinak i u bezového (ten jediný na webu ještě není) citrónová kolečka okrojím a zbavuji je jak kůry, tak bílé dužiny pod kůrou 🙂 Omlouvám se, že reaguji se zpožděním. Mějte se krásně 🙂

  2. Zdena /

    Krásné stránky, perfektně zpracované recepty, již 3 večery se sem stále vracím. Ale nyní konkrétně, prosím o radu, zda ten sirup se plní do lahviček horký a ihned se lahve uzavírají, nebo se nechává v lahvích vychladnout a pak teprve uzavírá?

    • Pavlína
      Pavlína /

      Zdeno, děkuji 🙂 Sirup v lahvích nechávám trochu zchladnout. Lahve, které nemají patentní uzávěr, stejně zavřené nevydrží 😀 Horký vzduch korkovou zátku vytlačí ven 😀

      • Zdena /

        Děkuji za odpověď, sirup je vynikající, už jsem dělala i mátový (z mandarinkové máty) a naprosto skvělé na takové to letní popíjení 🙂

  3. Lenka /

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda šťávy pasterizujete, aby déle vydržely a nemusely se skladovat v lednici. Chci dělat víc šťáv a nerada bych, aby se mi zkazily :-). děkuji Lenka K.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Lenko 🙂
      Sirup v lahvích už dále nijak neošetřuji. Při zachování hygienických pravidel při jeho výrobě vydrží dlouho. Je třeba vroucí vodou (ne v myčce) vylít lahve včetně uzávěrů i nálevky, pomocí které budeme později plnit lahve. Při konzumaci pak s lahví sirupu zacházet podobně (neolizovat hrdlo apod.). Sirup pak vydrží bez problémů: Načatý v lednici i několik týdnů, neotevřené lahve ve sklepě i déle, než rok.

  4. Lenka /

    OK, děkuji 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *