Domácí těstoviny jako moučník? Dvakrát ano!
Led 17
Už je nějaký ten den po Vánocích. Myslím, že jsme si je užili a to nejen my, lidi.
Jeden z vánočních dárků byl mým přáním už delší dobu. Strojek na těstoviny. A teď, když už z bytu zmizel stromeček a vyhnala jsem z těla bacily, dala jsem se do díla. Domácí těstoviny mne prostě hodně zajímají a od této chvíle se jimi budu zabývat častěji.
Jako první jsem zvolila trochu netradiční kombinaci – těstoviny jako moučník. Řeknete si: „Tak to by mohly být nudle s mákem?“. Ale vězte, že sladkých kombinací je o mnoho více.
Jako základní surovinu jsem si vybrala vůni citrónu a čokolády. Rozhodla jsem se pro vaječné těsto a dva druhy náplně. Na výrobu dvou druhů domácích těstovin, říkejme jim třeba tortellini, tedy budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 3 celá vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Na náplně:
- 250 g ricotty
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- kůru z jednoho citrónu
- kůru z jedné limetky
- šťávu z poloviny limetky
- tabulku hořké čokolády
Na omáčky:
- 2 lžíce másla
- filetky z poloviny citrónu
- šťávu z poloviny citrónu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 5 dkg hořké čokolády
- 1 dcl mléka
Z uvedených surovin si vypracujeme hladké těsto a necháme ho v lednici asi půl hodiny odpočinout.
Mezi tím si připravíme první z náplní. Rozmícháme ricottu s vanilkovým cukrem, citrónovou a limetkovou kůrou. Přidáme šťávu z poloviny limetky a dobře promícháme. Druhé těstoviny budeme plnit kouskem hořké čokolády.
Těsto si v lednici odpočinulo, takže se dáme do dalšího zpracování. Je třeba těsto vyválet na velmi slabý plát. K němu však dojdeme postupně. Nejprve strojek nastavíme na nejsilnější zpracování plátů a po protažení těsta postupně mezeru zužujeme.
Ze vzniklých plátů pak budeme vykrajovat kolečka na tortellini. Strojek na těstoviny splnil svou funkci a tak ho ofoukáme od přebytečné mouky a uklidíme. V žádném případě se nepokoušejte mýt strojek vodou. Mouka by se v jeho útrobách změnila na kaši a stal by se tak nepoužitelným.
Připadalo mi, že práce půjde jednodušeji s velmi známým vykrajovátkem na různé plněné taštičky. To se pro tento účel hodilo výborně. Použila jsem tu nejmenší velikost.
Náplně je třeba dát přesně tolik, aby při přeložení z taštičky nevytékala. Okraje těsta by pak nebyly pevně slepené a při vaření by se taštička mohla otevřít. Naplněné tortellini skládáme na talíř lehce posypaný moukou. I v této fázi se těstoviny mohou malinko lepit.
Připravíme si hrnec s vroucí vodou, kterou mírně osolíme jakmile se začne vařit. Těstoviny vaříme do té doby, dokud nevyplavou na povrch a ještě o chvilku déle. To trvalo v mém případě celkem asi 4 minuty.
Teď máme čas připravit si obě omáčky.
Pro taštičky s ricottovou náplní jsem připravila čokoládovou omáčku. Ve vodní lázni si rozpustíme několik dílků hořké čokolády. Přidáme lžíci másla a asi 1 dcl mléka. Mícháme, dokud se čokoláda dobře nerozpoustí a směs dokonale nespojí.
Druhá omáčka – citrónová, bude pro těstoviny, které jsme plnili kouskem čokolády. Na pánvi si rozhřejeme asi lžíci másla, přidáme filetky z poloviny citrónu, šťávu z druhé poloviny citrónu a posypeme asi lžící třtinového cukru. Jakmile se začne tvořit karamel, je omáčka hotová.
A můžeme podávat. Těstoviny podáváme na nahřátém talíři a omáčky v nahřátých mističkách.
Citrónové tortellini s čokoládovou omáčkou
Čokoládové tortellini s citrónovou omáčkou
Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob podávání těstovin na sladko, přeji vám dobrou chuť!