Dušené jehněčí s kumquaty

Kvě 21

Dušené jehněčí s kumquaty

Tento recept je pro mne ve znamení oranžové, protože právě kumquatům patří tahle barva. A také je to důkaz, že nejen pro zimní čas se hodí pomalu dušená jídla. Pikantní citrusová příchuť vás v kombinaci s masem překvapí a zářivě oranžová barva se k prosluněnému dni prostě hodí.

Kumquat (Fortunella Hindsii)

Je citrusové ovoce. Tento miniaturní pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody a je jen 2 – 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé. V Číně se pěstují již od 12. století a dlouhou tradici mají také v Japonsku. Kumquaty rostou na stále zelených stromech vysokých zhruba 3 metry. Rostlina je však na rozdíl od ostatních citrusů poměrně vytrvalá a přečká i desetistupňový mráz. Na jednom stromě každoročně dozrává 30 až 50 plodů,

Kumquaty jsou velmi prospěšné zdraví. Pouhými 100 gramy kumquatů pokryjeme polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu dávky vápníku. Tradiční čínská medicína doporučuje naložení plátků kumqatu do soli a vzniklou tekutinu naředěnou s vodou použít jako kloktadlo proti bolestem v krku.

Na rozdíl od mandarinek má kumquat jedlou a velmi chutnou sladkou slupku, dužnina je naopak nakyslá a lehce slaná. Plody se suší, slouží k výrobě marmelád, ale také se konzumují v čerstvé formě – v ovocných i zeleninových salátech nebo se používají jako dekorace pokrmů a nápojů.

Zdroj: internet

A pak také novinka v mé kuchyni: Litinový hrnec ve tvaru a barvě dýně. Jak jinak, než oranžové. Zamilovala jsem se do ní, takže bylo jasné, že nejbližší víkendové vaření bude patřit právě jí.

Na vaření jsem si připravila:

  • cca 1 kg jehněčího masa

  • asi 8 – 10 šalotek

  • svazeček tymiánu

  • šťávu z jednoho pomeranče

  • olivový olej

  • 120 g kumquatů

  • 50 g třtinového cukru

  • 3 dcl suchého bílého vína

  • 20 g másla

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Očištěné maso nakrájíme na větší kostky. Společně se šalotkami překrojenými na čtvrtky, tymiánem, olivovým olejem a pomerančovou šťávou vše dobře promícháme a necháme marinovat asi 12 hodin.

Před vařením přidáme sůl, opepříme a vše zalijeme bílým vínem. Na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou do změknutí masa, což trvá cca 2 až 2,5 hodiny.

Mezi tím si připravíme kumquaty. Dobře je omyjeme, podélně rozkrájíme na poloviny a vyjmeme pecky. V menší nádobě je smícháme s cukrem a 1 dcl vody. Vaříme odkryté asi 15 minut. Oranžová kůra se stane částečně průsvitnou.

Takto upravené – kandované – kumquaty přidáme do hrnce k masu asi 45 minut před koncem dušení. Po přidání kandovaných kumquatů již dusíme odkryté, aby se šťáva zredukovala. Nakonec odstraníme větvičky tymiánu a přidáme pro zjemnění máslo.

Jako přílohu jsem připravila polentu, která se k dušenému masu skvěle hodí. Do vroucí osolené vody nasypeme polentu (při stanovení poměru polenty a vody se řiďte návodem na obalu). Přidáme kus másla a mícháme až do doby, kdy se voda vyvaří a hmota se odlepuje od stěn hrnce.

Podáváme společně s porcí dušeného jehněčího masa na nahřátých talířích. Pokud vám polenta jako příloha z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, zkuste těstoviny.

Popíjíme dobře vychlazené bílé víno a užíváme si slunečného dne…

Dobrou chuť!

Po litinových nádobách různých tvarů a také po ostatním krásném nádobí se ptejte ve Francouzském obchůdku nebo také na jeho facebookovém profilu.

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *