Dýňové macarons

Říj 21

Dýňové macarons

Dýně je v kuchyni doslova poklad, znovu se mi to potvrdilo. Už dávno jsem chtěla vyzkoušet výrobu macarons, třeba jen proto, že jsem je už několikrát ochutnala. Vždy byly naplněny sladkým krémem nebo třeba zavařeninou. Ale jak jsem zjistila ve Francii, macarons nemusí být připravovány pouze se sladkou náplní.

I když: dýně tak, jak jsem ji připravila já, je nakonec sama o sobě sladká dost.

Ostatně recept, poučení i další inspiraci o výrobě této speciality jsem čerpala především z publikace „Macarons“, kterou jsem si pořídila. Věděla jsem, že se k prvnímu pečení asi dostanu až na podzim a proto v mé první internetové objednávce potravinářských barev nechyběla oranžová. Výroba macarons je tak trochu alchymie a tak jsem se držela tohoto receptu:

200 g cukru moučka

110 g mandlové mouky

90 g bílků (já potřebovala ze 4 vajec) asi 3 dny uleželé v lednici

50 g cukru krupice

potravinářské barvivo

Moučkový cukr a mandlovou mouku jsem lehce rozmixovala a přes síto nasypala do mísy. Ve druhé větší míse jsem našlehala bílky, které jsem včas vyndala z lednice, takže měly pokojovou teplotu. K nim jsem postupně přisypávala krupicový cukr. Do ušlehaného sněhu jsem přidala barvivo – stačila trocha na špičku lžičky. Poté jsem postupně přidávala prosátou směs cukru s mandlovou moukou.

Touto oranžovou hmotou jsem naplnila zdobící sáček s hladkou špičkou o průměru asi 8 mm a nanesla ji na plech. Ten jsem si před tím vyložila silikonovou podložkou, speciálně určenou pro výrobu macarons, kterou jsem si pořídila při návštěvě Francie. Jinak lze použít pečící papír, ale vězte, že se silikonovou podložkou jde výroba macarons mnohem snáz, a to i tehdy, když není k jejich výrobě přímo určená. Pokud se tedy pro jejich výrobu rozhodnete, určitě doporučuji použít alespoň hladkou silikonovou podložku.

Plechem jsem pak několikrát silně udeřila o stůl. Účelem tohoto počínání je docílit, aby se nejen z povrchu sněhové hmoty odstranily vzduchové bublinky, které by jinak při pečení způsobily popraskání. Takto připravená kolečka jsem nechala na plechu odpočívat – zaschnout téměř hodinu.

Poté jsem je pekla v troubě předehřáté na 155 stupňů 15 minut.

Upečená kolečka – skořápky jsem nechala zcela zchladnout a poté je dva dny uchovávala v lednici v uzavřené nádobě.

Náplň jsem připravila z dýně Hokaido. Dýni jsem na povrchu důkladně omyla, nakrájela, zbavila vnitřku a semínek, pokapala olivovým olejem a pekla asi 45 minut v remosce. Tato doba stačila k tomu, abych zchladlou dýni pouze lehce rozmačkala vidličkou. Použila jsem jedno balení (250 g) ricotty a téměř stejné množství dýňového pyré. Pečená dýně je natolik sladká, že náplň nebylo potřeba ani trochu dochutit. Ten, kdo však má rád hodně sladké, by mohl náplň dochutit medem nebo javorovým sirupem.

Macarons jsem naplnila a okamžitě také konzumovala 🙂 Vážně to chutná úžasně. Rozhodně nechci tvrdit, že se pečení macarons stane mým koníčkem, ale v žádném případě se nezříkám dalšího pokusu. Ten výsledný efekt za to asi stojí…

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Krasne sa ti poradili! A originalita zasa nechýba!

  2. Pavlína
    Pavlína /

    To byly takové jedny podzimní macarons… už dlouho se připravji na další variantu, nápadů je spousta, ale času málo a vždy má nějaký další nový recept přednost 😀 Tak snad někdy další… Díky 😀
    P.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *