Gougères – sýrové bochánky z odpalovaného těsta

Dub 14

Gougères – sýrové bochánky z odpalovaného těsta

Sýrové bochánky, profiterolky… prostě gougères („gužér“). Pečivo podávané k aperitivu, typické pro oblast Burgundska. Tyhle malé sýrové bochánky můžeme také dle chuti naplnit a pohledný předkrm je na světě.

Většina receptů uvádí jako měrnou jednotku hrnek. Můj „hrnek“ měl obsah 340 ml, takže z toho jsem vycházela, ale množství surovin jsem trochu upřesnila. Chvilku před vařením nezapomeneme vyjmout z lednice vejce, aby měla pokojovou teplotu.

Z následujícího množství surovin připravíte asi 30 sýrových bochánků:

• 180 g hladké mouky (1 hrnek)
• 120 g másla (3/4 hrnku)
• 255 ml plnotučného mléka (3/4 hrnku)
• 85 ml vody (1/4 hrnku)
• špetka soli
• 4 velká vejce
• 120 g (1 hrnek) najemno nastrouhaného výrazného sýra (gruyére, comté, ementál, čedar)

• pečící papír

Do hrnce se silným dnem vlijeme mléko, vodu a přidáme máslo. Jakmile se vše zahřeje a máslo rozpustí, přidáme všechnu mouku najednou. Trochu stáhneme teplotu a mícháme rychle, nejlépe dřevěnou vařečkou, aby se všechny suroviny dobře spojily. Za malinkou chvilku se těsto spojí a začne se oddělovat od stěn i dna hrnce. S mícháním ale nepřestáváme a vše necháme dobře prohřát- odpařit tekutinu. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit „cestičky“ od vařečky, mícháme ještě pár minut.

uf

Poté těsto přendáme do mísy, sem tam promícháme nebo jinak přeskupíme a necháme asi 5 minut zchladnout. Teprve pak postupně zapracováváme vejce, jedno po druhém. Vejce vždy hmotu rozmělní a proto dobře mícháme do doby, než se vše zase spojí. Takto postupujeme s každým dalším vejcem. Poté přidáme celé množství sýra a dobře zapracujeme do těsta.

gougeres

Cukrářský sáček se širší hladkou špičkou naplníme těstem a na pečící papír v asi 3 cm rozestupu tvoříme bochánky ve velikosti lžíce. Stejně tak můžeme bochánky na plech tvořit přímo lžící. Pečením gougères trochu zvětší svůj objem. Vložíme do trouby předehřáté na 210 stupňů, pečeme asi 12 minut, poté teplotu snížíme na 180 a pečeme dalších 20 minut. Než těsto „vyběhne“, což bude trvat asi prvních 10 minut, troubu neotevíráme.

g1

Zchladlé gougères lze také naplnit jakoukoliv slanou náplní. Protože obsahují sýr, nepřipadá mi moc vhodné cokoliv rybího. Zvolila jsem tedy kombinaci rajčat a bylinek.

g3

Na pomazánku – náplň budeme potřebovat:

• 200 g ricotty
• 2 lžíce plnotučného mléka
• 5 sušených rajčat naložených v oleji
• špetku soli
• 1/2 lžičky sušeného tymiánu
• 1/2 lžičky haríssy

Ricottu vyšleháme s mlékem. Přidáme rajčata nakrájená na malé kostičky, tymián a haríssu. Dle chuti osolíme. Necháme asi půl hodiny odležet v lednici.

Pokud jste odpalované těsto nikdy nezkoušeli, ani trochu se ho nebojte. Je velmi snadné a při přesném dodržení postupu není téměř žádná možnost cokoliv pokazit (na rozdíl od kynutého těsta). A mně odpalované těsto vyhovuje už proto, že neobsahuje prášek do pečiva.

Po upečení budou gougères nadýchané a lehounce křupavé. Do druhého dne je lépe dát je do plastové krabičky do lednice nebo je alespoň uzavřít do plastového sáčku.

g2

Dobrou chuť!

Share

6 comments

  1. Hmm to vypadá hooodně dobře, až se mi sbíhají sliny

    • Pavlína
      Pavlína /

      Děkuji 🙂 Gougéres jsou velmi efektní a vlastně jednoduché a možností na náplň jsou spousty 😛

  2. Michaela /

    Díky je to vynikající recept.Už je hotovo a vypadají skvěle a chutnají ještě lépe!!!:-)

    • Pavlína
      Pavlína /

      Míšo, tak to mám radost a děkuji za zprávu ! P. 🙂

  3. Radka /

    Jsou skutečně výborné. Ale měla jsem jeden zádrhel – těsto vůbec nedrželo tvar, ač jsem se snažila pracovat rychle, tak než šly do trouby, byly z nich placičky a příliš „nevyskočily“. Ale jak jsem řekla, jsou výborné, takže je budu dělat i nadále. Netušíte ale, jakou jsem udělala chybu? Každopádně děkuji za recept i předem za odpověď 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Radko,
      řidší těsto může být důsledkem toho, že každá mouka je jiná, záleží na namletí, množství lepku. Pokud se tak stane, pak je nejlepší postupovat jako v případě sražené majonézy. Tedy založit v rendlíku na těsto nové a do něho postupně přidávat první – řidší těsto. Konkrétně u tohoto receptu by se tak mohlo stát i díky použití sýra s vyšším procentem tuku. Přeji Vám v dalším případě úspěch a moc mne těší, že se nevzdáváte. Dobrou chuť a mějte se krásně, P. 🙂

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *