Gratinovaná čekanka s vůní pomeranče

Úno 20

Gratinovaná čekanka s vůní pomeranče

Bílá čekanka už se v našich obchodech sem tam objevuje, ale stále ještě bohužel nepatří mezi běžný sortiment zeleniny. Bohužel, protože je velmi chutná a také prospěšná našemu zdraví. Mám ve velké oblibě také čekanku červenou – radicchio. V salátu je neodolatelná, ale ani na tu nemám v obchodech štěstí.

Čekanka bílá je velmi lehce avšak příjemně nahořklá a často se používá za syrova, hodně v kombinaci s citrusy. Právě tento fakt mne přivedl k vytvoření tohoto receptu.

gc1

Na dvě porce budeme potřebovat:

• 3 kusy čekanky
• 1 pomeranč (využijeme kůru i šťávu)
• 6 plátků kvalitní šunky
• 150 ml zakysané smetany
• tučnější sýr na strouhání (Gouda, Ementál, Čedar)

gc2

Troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

Čekankové puky podélně rozpůlíme, kořen zatím neodkrajujeme, aby listy držely pohromadě. Každou polovinu položíme řezem dolů na rozpálenou nepřilnavou pánev. Vše zalijeme pomerančovou šťávou. Ta při vysoké teplotě zkaramelizuje na okrajích čekankových listů. Jakmile se tak stane, poloviny čekankových puků přemístíme do zapékací mísy, kde každou zabalíme do plátku šunky. Teď teprve odkrojíme kořen, který držel listy pohromadě. Není příliš chutný.

gc3

Zakysanou smetanu smícháme s pomerančovou kůrou a strouhaným sýrem. Touto směsí zakryjeme čekankové puky obalené v šunce. Pečeme na 160 stupňů asi 40 minut. Jakmile se povrch začne zbarvovat do zlatova, máme hotovo.

Podáváme na nahřátém talíři společně s bílým pečivem.

gc4

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *