Grilovaná kachní prsa se šalvějí a meruňkovými špízy

Čvn 27

Grilovaná kachní prsa se šalvějí a meruňkovými špízy

Uplynulý týden jsem strávila v Jižních Čechách. Počasí bylo naprosto perfektní, na Čechy až neobvykle stálé a horké. Několik výletů na oblíbená a známá místa, procházky chladivým lesem – zejména po ránu, to vše bylo na programu. Užila jsem si opalování, čtení, projížďky loďkou po rybníku a také grilování.

Gril, který jsem měla k dispozici, byl svou velikostí ideální. Maso i příloha se tak mohla opékat najednou

Pro 4 osoby si připravíme:

  • 2 kusy kachních prsou

  • 1 snítku šalvěje

  • 6 meruněk

  • 2 dcl mandlového likéru Amaretto

  • 120g créme fraiche

  • hrubou mořskou sůl

Přípravu začneme den předem. Kůži na kachních prsou nařežeme do čterečků tak, abychom zbytečně neřízli do masa. Při pečení by nám vytékala šťáva. Do vzniklých zářezů vtlačíme prsty několik omytých šalvějových lístků. Nádobu, ve které necháme prsa přes noc odležet, vyložíme po dně také šalvějovými listy. Maso na ně položíme a bohatě zakápneme likérem Amaretto. Trochu likéru se snažíme dostat i pod maso. Nádobu zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu.

Na grilu rozpálíme dřevěné uhlí a když začnou být všechny uhlíky pěkně žhavé a už nehoří plamenem, můžeme grilovat. Z masa odstraníme šalvějové lístky, protože by se při pečení připalovaly. Ale i tak je lépe maso položit na aluminiový tácek, aby jeho příprava mohla probíhat pozvolněji a nebylo po povrchu spálené. Kachní prsa začínáme péci kůží dolů. Z kůže se vypeče skvělý a zdravý kachní tuk a ten se pak bude hodit i pro stranu masa bez kůže.

Na druhý aluminiový tácek naklademe meruňkové špízy, které jsme připravili z omytých, vypeckovaných a rozpůlených meruněk. Meruňky grilujeme jen tak, aby zůstaly při podávání pevné.

Maso si spokojeně odfukuje na grilu a tak nakrájíme bagetu na silnější plátky, lehce je můžeme potřít vypečeným kachním tukem a rovněž opečeme na grilu.

Créme fraiche promícháme 0,5 dcl mandlového likéru Amaretto. Takto ochucenou smetanu budeme podávat k masu a špízům. Meruňky pečením neobyčejně zesládnou a ochutnáte na vlastní jazýček, jak skvělá je to kombinace. Pro kachní prsa není společnost ovoce nic neobvyklého – běžně bývají podávána s fíky, pomerančem, hruškami či jiným ovocem.

Dobu grilování nelze přesně určit, bude záviset na intenzitě ohně a velikosti masa. Bude se však pohybovat kolem 30 minut. Meruňkám i bagetkám bude stačit minut asi 10 – 15. Můžeme podávat. Maso nakrájíme na plátky a lehce osolíme hrubou mořskou solí.

Slunný letní večer, kachní maso s grilovaným ovocem – to všechno si nezasloužilo jiný nápoj, než báječně vychlazené růžové víno.

Užívejte si léto v přírodě i na stole…


Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *