Halušky s bryndzou

Kvě 20

Halušky s bryndzou

Budete-li mít v máji trochu štěstí, třeba se dostanete k „májové bryndze“ – nejlepší, jakou lze během celého roku získat. Pro takovou bryndzu však bude asi třeba zajít přímo někam na salaš nebo do specializovaného obchodu, který nemá k nějaké té salaši daleko. Májová bryndza má jemnou máslovou chuť – proti zimní bryndze není tak ostrá. Přechod ovcí z maštale na zelenou pastvu je spojen s rychlými změnami ve složení mléka. Podstatně se upraví obsah všech kyselin na poměr, který je pro naše zdraví nejpříznivější. Osobitost májové bryndzy si tedy můžeme vychutnávat nejen v máji, ale po celou dobu, kdy mají ovce dostatek zelené pastvy.

Suroviny:

  • 800 g syrových strouhaných brambor
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 200 g bryndzy
  • svazek pažitky
  • 100 g kvalitní uzené slaniny

Brambory nastrouháme na struhadle s nejmenšími oky. Brambory pak co nejdůkladněji zbavíme přebytečné vody. Pak přidáme vejce a postupně přimícháváme mouku, dokud těsto nemá potřebnou polotuhou konzistenci. Přesné množství mouky je při tom především závislé na druhu použitých brambor.

h1

Těsto pasírujeme přes speciální síto do vroucí osolené vody. Zkušení kuchaři se mohou pokusit odkrajovat halušky nožem přímo z prkénka, na které se těsto v silnější vrstvě nanese. Pro vaření volíme co největší kastrol a dbáme, aby voda i během přidávání halušek neustále vřela. Průběžně přidávané těsto vodu ochlazuje.

Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch, tedy přibližně za 3 minuty. Z vroucí vody halušky vybíráme sítem, necháme je důkladně okapat a vsypeme do větší mísy s bryndzou. Ta horké halušky důkladně obalí.

h2

Bryndzové halušky podáváme v nahřátých nádobách, posypané nakrájenou pažitkou a do křupava opraženými kostičkami slaniny.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *