Jahodová zavařenina s tymiánem a limetkou
Čvn 26
Na zakončení letošní jahodové sezóny jsem si udělala radost domácí jahodovou zavařeninou. Moc ráda kombinuji ovoce s různými bylinkami. Už kdysi jsem zkoušela jahodovou zavařeninu s rozmarýnem. Tentokrát jsem použila tymián a chuť i barvu jahod zvýraznila limetkovou kůrou a šťávou. Zavařenina je hotová za pár minut a je vážně výborná.
Suroviny:
• 1,5 kg čerstvých jahod
• 8 snítek čerstvého tymiánu
• 1 celá limetka (s chemicky neošetřenou kůrou)
• 500 g želírovacího cukru na jahody
Jahody zbavíme stonku, propláchneme a nakrájíme na čtvrtiny. V hrnci je můžeme ještě pomačkat šťouchadlem na brambory. Do rozmačkaných jahod zamícháme stonky tymiánu a limetkovou kůru a necháme chvilku proležet. Poté jahody zasypeme želírovacím cukrem. Na sáčku je sice návod 500 g cukru na 1000 g jahod, ale já vždy dávám cukru méně.
Vše přivedeme k varu a za stálého mícháme vaříme asi 5 minut. Poté přidáme limetkovou šťávu. Sebereme pěnu a plníme do vroucí vodou vymytých a vysušených sklenic. Stonky tymiánu můžeme odstranit, lístky z nich většinou opadaly do zavařeniny a to jsme chtěli. Sklenice pevně uzavřeme a postavíme alespoň na hodinku dnem vzhůru.
A jak to vypadá doma v kuchyni, když fotím recept? (fotka z telefonu)
Zavařenina chutná skvěle třeba na kváskovém chlebu s máslem…
Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky se zavařeninou, je zde:
Dobrou chuť!