Jahodové nepečené dortíky

Čvn 20

Jahodové nepečené dortíky

Jahody patří mezi ovoce, kterého jsem schopna sníst v krátkém časovém horizontu snad největší množství. Nemohu se dočkat, až jahody na záhonu začnou zrát a kolem cest budou posedávat prodejci s košíky obrovských sluncem voňavých jahod.

Jahodový dortík...

Tentokrát jsem připravila malé nepečené dortíky – vlastně takové malé cheesecakes. Tohle slovo nemám ráda, ale jednoslovný český překlad mne prostě nenapadá. Výsledek je vcelku efektní a příprava vůbec není složitá ani časově náročná.Jahody...

Na čtyři formičky o průměru 8 cm jsem použila následující suroviny:

  • 60 g sušenek (já použila sušenky LOTUS – miluji jejich karamelovou chuť)

  • 50 g másla

  • 125 g sýra Philadelphia

  • 1 lžíci moučkového cukru

  • pár kapek vanilkového extraktu

  • 100 g smetany na šlehání

  • máslo na vymazání formiček
  • 2 plátky želatiny

Pokud byste si takto chtěli připravit větší dort, vynásobte pro obvyklou dortovou formu množství všech surovin třemi.

Suroviny...

Příprava bude trvat jen pár minut. Sušenky rozmixujeme nebo jinak důkladně rozdrtíme. Dá se použít obyčejný mikrotenový sáček, ve kterém sušenky rozmačkáme třeba válečkem na těsto. Takto připravené sušenky pečlivě promícháme se změklým máslem.

Formičky bez dna po celé vnitřní ploše vymažeme máslem a postavíme na pevnou podložku (kterou pak budeme dávat do lednice), jejíž povrch jsme pokryli pečícím papírem. Hmotu vzniklou z másla a rozdrcených sušenek vtiskneme na dno formičky.

Z jahod nakrájíme slabší plátky a ty postavíme po obvodu těsta. Na stěně formičky vymazané máslem budou dobře držet do doby, než je zalijeme krémem.

Sýr Philadelphia, moučkový cukr a několik kapek vanilkového extraktu dobře vyšleháme. Vzhledem k tvaru dortíků jsem do směsi přidala také dva (změklé a později v minimálním množství horké vody rozpuštěné) plátky želatiny. Poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Hmotu naplníme do formiček, povrch zarovnáme.

Jednoduchý pracovní postup...

Necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne. Před vyklopením formičky zvenku trochu ohřejeme v rukách, ale i tak bude nutné přilnuté hmotě trochu pomoci od stěn formičky ostrým nožem. Nepečené dortíky ozdobíme kousky jahod.Dobrou chuť!

Pro ty, co mají rádi lehčí variantu, mám „obrácený cheesecake“: šlehačkovou hmotu jsem nalila do skleniček s jahodami. Povrch hmoty pak už jen zasypeme rozdrcenými sušenkami.

Jahody...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *