Jaro a léto na jednom talíři

Kvě 01

Jaro a léto na jednom talíři

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj…

Hrdličky… a pro tento čas si můžeme připravit barevný salát plný afrodisiak. A zapít ho sektem. Proč si to období nevychutnat se vším, co k němu patří?

Jaro na talíři představuje chřest, jehož sezóna právě probíhá. A léto? To jsou jahody. Červené, voňavé, sladké.

Na salát pro dvě osoby bude třeba:

  • 500 g chřestu – může být zelený i bílý společně (nebo ten, který máte raději)
  • asi 10 čerstvých jahod
  • 100 g prosciutta
  • několik hoblinek parmazánu (lze nahradit sýrem Gran Moravia)

Na vaření chřestu potřebujeme:

  • lžičku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • šťávu z poloviny citrónu
  • oříšek másla

Na zálivku budou třeba:

  • 2 lžíce extra virgine olivového oleje
  • 2 lžíce malinového balzámu
  • 1 lžíce javorového sirupu

Chřest oloupeme. Bílý po celé jeho délce, zelený v jeho spodní polovině. Dolní dřevnatou část u všech odkrojíme. Vařící vodu osolíme, osladíme, přidáme šťávu z poloviny citrónu a kousek másla. Vložila jsem chřest do vroucí vody, protože bych ráda, aby si udržel všechny své vůně a látky, které tato báječná a velmi zdravá zelenina obsahuje. Nevařím přece hovězí maso na polévku. Abych si správnost svého rozhodnutí potvrdila, prozkoumala jsem všechny dostupné zdroje. Recepty ale většinou začínaly slovy: „Oloupaný chřest uvaříme v ochucené vodě.“ Ale jestli se má chřest vkládat do vody studené nebo vařící, to jsem se nikde nedozvěděla.

Uvařený chřest necháme vychladnout, naskládáme na talíře, jahody nakrájíme na plátky a přidáme k chřestu. Prosciutto natrháme na úzké proužky a na každou porci strouhneme několik hoblinek parmazánu.

A teď zálivka. Jako dominantní chuťovou složku jsem použila malinový balzám, který je tomuto zeleninovo ovocnému salátu perfektním společníkem. Vím, že každý nemá zrovna blízko do Vom Fass. Proto by se dal malinový balzám nahradit krémovým balzamikem s příchutí ovoce, šťávou z červeného pomeranče nebo sirupem z granátových jablek. Podle sladkosti bych poté volila množství javorového sirupu nebo medu. Určená množství pak s olivovým olejem dobře promícháme.

K barevnému salátu se báječně hodí opečené tousty. Takže jsem si na pánvi na pár kapkách olivového oleje opekla z bílého toustového chleba vykrojená – jak jinak, srdíčka.

A teď už jen vyndáme z lednice správně vychlazený sekt a můžeme si pochutnávat.

Možná se budete stejně jako já divit, jaké báječné chuťové spojení dokáže vytvořit chřest a sladké jahody. Zkuste to také!

Jahody, chřest, zálivka, parmazán, prosciutto...

Přeji vám všem dobrou chuť a užívejme si jaro a těšme se na léto!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *