Kachní prsa s příchutí kaštanů i vzpomínek

Pro 07

Kachní prsa s příchutí kaštanů i vzpomínek

Advent je sváteční období. A pro tento čas jsem si připravila tak trochu sváteční pokrm, který byl z velké části inspirován mými stále ještě obrovskými zážitky z dovolené ve Francii. Ostatně, většinu surovin na jeho přípravu jsem si z té země také dovezla.

Kombinace, kterou vám nabízím, se výborně hodí na začátek zimy, kdy ve sklepě máme hrušky a zároveň nám pečené kaštany připomínají nadcházející Vánoce. Znovu, tak jako loni, jsem si pochutnávala na kombinaci pečených kaštanů a portského vína a se všemi těmi vůněmi a chutěmi jsem si trochu pohrála.

Na přípravu pro 2 osoby budeme potřebovat:

  • kachní prsa o vázce cca 450 g

  • 3 lžíce kachního sádla na opečení

  • 2 lžíce medu (nejlépe kaštanového)

  • 2 lžíce portského

  • 0,5 dcl kaštanového sirupu

  • 3 čerstvé hrušky

  • 2 šalotky

  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • plátek másla
  • 2 dcl suchého bílého vína

  • 4 lžíce hnědého cukru

  • šálek bylinkového vývaru
  • malé brambůrky vhodné pro vaření v mikrovlnné troubě

  • 10 jedlých kaštanů

Suroviny...Začneme tím, že si upečeme kaštany. Každý z nich nejprve nařízneme do kříže a na pánvi pečeme nasucho asi 10-15 minut. Upečené kaštany oloupeme a nasekáme na hrubší kousky.

Kaštany nařízneme a upečeme na pánvi...Teď si připravíme pošírovanou hrušku. Tato úprava bývá obvyklejší s červeným vínem a taková hruška má pak více využití. Jako téměř samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Výtečná je také ke zvěřině.

Pro pošírování je lépe vybrat trochu pevnější hrušky. Oloupeme je, vykrojíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Současně si nakrájíme šalotky na slabé proužky.

Připravíme hrušky a šalotky...

Na másle šalotky zlehka osmahneme a přidáme hnědý cukr. Necháme lehce zkaramelizovat.

Na másle zpěníme šalotku a přidáme hnědý cukr...

V zápětí přidáme nakrájené hrušky, 0,25 dcl kaštanového sirupu a několik snítek rozmarýnu. Vše zalijeme bílým vínem. Když se směs začne vařit, stáhneme zdroj tepla na minimum a hrušky vaříme do mírného změknutí. V tomto případě asi 5 minut.

Příprava pošírované hrušky...

Zatímco se připravují na plotně hrušky, upečeme si brambory. Použila jsem miniaturní brambůrky, které jsem si přivezla z Francie. V našich obchodech jsem však viděla podobné, ve slupce, vhodné k vaření v mikrovlnné troubě.

Brambory pečeme na 200 stupňů v zapékací nádobě. Po patnácti minutách přidáme dvě lžíce kachního tuku a lehce brambory promícháme. Všechny pak posypeme sušeným rozmarýnem. Ten čerstvý by se nám v troubě mohl lehce připálit. Brambory pečeme přibližně dalších 10 minut.

Brambůrky pečeme se sušeným rozmarýnem...

A teď už je na řadě maso. Protože půjde o úpravu téměř minutkovou, necháme si ji na závěr.

V našich podmínkách jsou v obchodech zpravidla k dostání celá kachní prsa i s kostí, tzv. motýlek. Já jsem si dovezla a do dne přípravy v mrazáku uchovala poněkud větší kachní prsa, která jsou tam prodávána již bez hrudní kosti. Jsou mnohem masitější. Však jsem také ve Francii původně považovala kachnu za pultem řeznického úseku v obchodě za malou krůtu.

Kůži na prsou nařežeme na malé kostičky opatrně tak, abychom nezajeli do masa. Při pečení by nám z masa vytékala šťáva a to nechceme. Kůži osolíme a opepříme.

Kůži na prsou nařežeme na kostičky...

Připravíme si marinádu smícháním dvou lžic kaštanového medu, dvou lžic portského vína a 0,25 dcl kaštanového sirupu. Do marinády položíme kachní prsa tukem nahoru a marinujeme asi dvě hodiny uložené v chladu.Připravíme si marinádu...

Kůži nemarinujeme, aby se zpočátku při vypékání nepřipalovala.

Do pánve nalijeme trochu kachního sádla a na něm zvolna opékáme maso kůží dolů, dokud se většina sádla nevypeče. Přebytečný tuk průběžně odebíráme.

Pak prsa obrátíme, zprudka opečeme, přelijeme zbylou marinádou a chvíli dusíme pod poklicí. Podle potřeby podléváme vývarem. Ideální je dosáhnout toho, aby kachní prsa byla na řezu růžová, ne však krvavá.

Pečeme kachní prso...

Nakonec přidáme několik lžic tekutiny vzniklé pošírováním hrušek a šťávu zredukujeme.

Na nahřátý talíř přes cukrářský kroužek naskládáme (nejlépe pinzetou) hrušky s proužky šalotky a posypeme je nasekanými pečenými kaštany. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme zredukovanou šťávou. Jak přílohu podáváme v kokotce rozmarýnové brambůrky. Ozdobíme větvičkou rozmarýnu.

:-)

:-))

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *