Kakaová roláda s meruňkami

Čvc 20

Kakaová roláda s meruňkami

Kombinace meruněk a kakaového těsta je moje oblíbená, ale také se nabízí už kvůli barevnému kontrastu. Společně s tvarohem a kousky čokolády je roláda prostě skvělá. Tohle kakaové těsto by si však dobře rozumělo třeba s malinami.

Připravíme si:

Na těsto:

• 4 celá vejce
• špetku soli
• 80 g třtinového cukru
• 100 g celozrnné špaldové mouky
• 2 lžičky hořkého kakaa

Na náplň:

• 4 lžíce meruňkové zavařeniny (použila jsem svou mirabelkovou a je skvělá)
• 250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)
• 250 ml smetany ke šlehání (33%)
• pár kapek vanilkového extraktu
• 1 lžičku agávového sirupu
• 6 čerstvých meruněk + pár na dekoraci
• 1 lžíci čokoládových pecek + pár na dekoraci
• několik mátových lístků na dekoraci

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme do pěny s třtinovým cukrem. Poté opatrně přimícháme sníh a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem. Plech vyložíme pečícím papírem, který případně můžeme potřít chuťově neutrálním olejem. Pečící papír by pak měl jít z upečeného plátu lépe odstranit. Ušlehanou hmotu pak na tuto vrstvu naneseme. Vkládáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme horním i spodním ohřevem asi 8 – 10 minut. Kakaové těsto nemá výrazné zabarvení na okrajích, takže je třeba ho pečlivě hlídat.

Po vyjmutí z trouby zakryjeme plát upečeného piškotu čistou utěrkou a svižně obrátíme utěrkou dospod, papírem vzhůru. Papír opatrně z těsta odtrhneme, ale ponecháme ho na těstě. Upečené těsto společně s utěrkou ihned zarolujeme. Takto necháme vychladnout.

Ušlehanou smetanu smícháme s tvarohem, přisladíme (dle své chuti, já sladím minimálně), přidáme vanilkový extrakt.

Zcela zchladlou roládu opatrně rozbalíme, odstraníme pečící papír a plát natřeme zavařeninou. Zavařenina dodá roládě další chuťový rozměr a navíc zabrání pozdějšímu provlhnutí těsta od náplně.

Na vrstvu zavařeniny naklademe vrstvu tvarohového krému. Zbylý krém použijeme na dekoraci rolády. Obě vrstvy necháme pár centimetrů od vrchního kraje, aby při závěrečném rolování krém nepřebýval. Na tvarohovou vrstvu naklademe proužky čerstvých meruněk a posypeme čokoládovými peckami. Roládu zavineme a oba konce zarovnáme nožem a necháme dobře vychladit.

Před podáváním dekorujeme zbylým krémem, čerstvými meruňkami, čokoládovými peckami a čerstvou mátou.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *