Králík se šafránem, rajčaty a cuketou
Zář 07
Čerstvá rajčata, cuketky, česnek, bylinky – zelenina, kterou má v létě na zahradě snad každý. Takže vyražte s nožem nejprve na záhon, pak nastříhejte bylinky a vzhůru do kuchyně. Tento recept na králíka je velmi jednoduchý, barevný a králičí maso je šťavnaté.
Tentokrát neuvádím přesný počet porcí, protože osobně si klidně dám stehýnko společně s kouskem hřbetu 🙂
Jídlo jsem připravovala z tohoto množství surovin:
• cca 2 kg králík
• 2 králičí stehýnka
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• 4 lžíce olivového oleje
• lžíce másla
• 2 žluté cibule
• 3 šalotky
• 4 stroužky česneku
• 1,5 dcl suchého bílého vína
• 2 mladé cuketky
• 5 rajčátek
• pár snítek čerstvého tymiánu
• pár listů šalvěje
• šafrán
Na vývar:
• hlava + ořez z králíka
• 1 mrkev
• 1 petržel
• kousek celeru
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• bobkový list, nové koření, celý pepř
Králíka nejčastěji porcuji na: 2 stehýnka, dvě části hřbetu, 2 přední nohy, hrudník a hlavu. Poslední dvě jmenované části použiji na vývar k podlévání. Zbytek vývaru s vařenou zeleninou a obraným masem je pak odměnou pro naše kočičáky 🙂
Jednotlivé porce králíka osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném olivovém oleji s trochou másla. Maso opékáme vždy pouze v jedné vrstvě. Když je všechno maso opečené, do litinového hrnce (s ním pracuji nejraději) vsypeme na proužky nakrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek. Pomocí tekutiny z cibule se ze stěn hrnce odstraní připečené části, o to nám šlo. To vše dodá chuť šťávě. Protože se všechny porce králíka do litinového hrnce na další pečení nevejdou tak, aby byly v jedné vrstvě, osmahlou cibuli s česnekem a tukem přelijeme na hluboký plech. Navrch pak poskládáme jednotlivé kousky králičího masa. Podlijeme bílým vínem a zakryjeme alobalem. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme.
Mladé cukety nakrájíme na silnější plátky, rajčata na šestiny a společně se snítkami tymiánu a lístky šalvěje je přidáme k masu asi po hodině pečení. Zeleniny můžeme dát i více beze strachu, že se z ní stane lečo. Pečená je vynikající a šťáva se zredukuje.
Z vývaru, který současně vaříme k podlévání, odebereme jednu naběračku do šálku. V něm rozpustíme šafrán. Dobře promícháme a nalijeme na maso se zeleninou. Vše dále pečeme zakryté na 160 stupňů. Není třeba podlévat, zelenina pustí dost vody.
Až bude maso měkké, alobal odstraníme. Maso začne dostávat zlatavou barvu a tekutina se zredukuje na potřebné množství.
Ke králíkovi jsem podávala šťouchané brambory s pažitkou. Ty zvládnou množství šťávy na talíři pokaždé výborně.
Dobrou chuť!