Mandarinkový dezert

Bře 08

Mandarinkový dezert

Mám ráda mandarinky. Hlavně v zimě. Poprvé jsem se o nich zmínila v souvislosti s mikulášskou nadílkou.

:-)

Mandarinky

 

Mandarinky – to je vlastně celá skupina citrusových druhů. Satsuma nebo také unšiu (Citrus unshiu) pochází z Japonska, pěstuje se i v Gruzii, je raná, přichází na trh nejdříve. Má středně velké ploché plody bez semen, s hladkým oplodím, často s pupkem.

Mandarinka středozemní – (C. Deliciosa) vznikla zřejmě v Itálii a pěstuje se v oblasti Středomoří. Má většinou mnoho semen kulovitého tvaru. Je velmi chutná – stolní ovoce s aromatickou kůrou.

Klementiny (C. Clementina) vznikly křížením ze středozemní mandarinky, ale mají podstatně kvalitnější plody, také jsou výnosnější.

Tanžerina (C. Tangerina) má velké výrazně červenooranžově zbarvené plody – mívá semena.

Dužnina obsahuje řadu cenných látek, vitamin C – 45 mg/100 g, bioflavonoidy, provitamin A, dost vitamínů B, asi 20 – 30% pektinu (v oplodí), silici důležitou pro průmysl, mnoho kyseliny listové, cukrů až 14%, ovocné kyseliny aj. Také minerální látky – hlavně draslík, vápník a fosfor, ale i hořčík, zinek, nepatrně sodíku.

zdroj internet

:-)

Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 4 – 5 mandarinek (včetně mandarinek na šťávu)
  • 10 g práškové želatiny
  • 20 g cukru
  • 6 g vanilkového cukru
  • 1 dcl mandarinkové šťávy
  • 1 dcl Campari

Mandarinky okrájíme ostrým nožem tak, aby bylo možno z jednotlivých dílků vyříznout filety. Přibližně tři filetky z jednoho dílku.

Mandarinky okrájíme ostrým nožem...

Slabými filetky mandarinek vyložíme mističky na bocích i na dně.

Filetky použijeme na vyložení mističek...

Dávku práškové želatiny si rozpustíme ve vodě dle návodu na sáčku.

Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, přidáme vanilkový cukr, přilijeme mandarinkovou šťávu. Když se nám podaří sražený karamel trochu rozmíchat ve šťávě, přidáme Campari. Campari můžeme nahradit mandarinkovým likérem, ale já na něj zatím neměla v obchodě štěstí. Poté přidáme rozpuštěnou želatinu. Až se v pánvi začnou dělat jemné bublinky, je hotovo. Želatina nesmí přejít varem.

Lžící opatrně naléváme směs do mističek tak, abychom si plátky mandarinek nevyplavili. Dáme vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

Detail...

Mandarinkové želé vyklopíme na talíř, zdobíme čokoládou, snítkou máty a třeba ozdobami z karamelu. Pokusila jsem se jich několik vyrobit…

Pokus o karamelové ozdoby...

Kdo má rád šlehačku, ať si dopřeje pěknou dávku. K mandarinkám se výborně hodí.Dobrou chuť!

Tip na další využití těchto mističek je zde:

 

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *