Moussaka – masový dort z Řecka

Čvn 15

Moussaka – masový dort z Řecka

Azurové moře, bílé stavby, slunce a vynikající jídlo. Tohle všechno můžete vidět v Řecku. Výtečná řecká kuchyně je vyhlášená. Jedna z řeckých specialit je nazývána moussaka. Může mít různé podoby, ale základem jsou lilky a mleté maso. Plátky opečeného lilku lze stejně dobře zaměnit za plátky opečené cukety, povařených brambor, mrkve nebo jablka. A nebo lze tyto ingredience kombinovat.

Já jsem si na 4 porce připravila:

  • 3 středně velké lilky
  • 750 g jehněčího masa (použila jsem libové maso z kýty)
  • 3 střední cibule
  • 500 g loupaných rajčat
  • 400 ml créme fraiche
  • 2 vejce
  • 150 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 1 lžičku mleté skořice
  • větší svazek čerstvého oregána
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • křupavá kukuřičná strouhanka na posypání

Připravené suroviny...

Lilky nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a opečeme. Můžeme je opéci na oleji a plátky lilku pak rozložit na papírovou utěrku, která by odsála přebytečný tuk. Já však dala přednost opečení bez tuku. Plátky lilku zvláční a při kontaktu s masem v zapékací nádobě nasají jeho šťávu.

Plátky lilku opečeme nasucho...

Současně s lilky si na další pánvi připravíme masovou směs. Maso v žádném případě nemeleme, ale nakrájíme na opravdu velmi tenké nudličky. Masová směs nebude ve výsledku trupelnatá a bez chuti, ale maso si zachová šťavnatost a svou typickou vůni.

Na pánev s rozpáleným olivový olejem – já náhodou měla po ruce řecký 🙂 vložíme maso a zprudka ze všech stran orestujeme. Pak přidáme cibule nakrájené najemno. Při opačném postupu – tedy nejprve cibule, pak maso – by se v cibulovém základu maso tolik „nezatáhlo“.

Teď je čas na koření. První na řadě je skořice. K jehněčímu se výborně hodí a jídlo tak dostane ten správný orientální říz. Dále opepříme podle vlastní chuti a mírně osolíme.

Nejprve opečeme maso a pak přidáme cibuli...

Do směsi přilijeme bílé víno a přisypeme hrst nasekaného oregána. Oregáno můžete nahradit nebo také skombinovat s petrželkou.

Směs okořeníme oregánem...

Na řadě jsou rajčata. Použila jsem loupaná rajčata San Marzano v plechovce. Kromě toho, že nám ušetří práci s loupáním, mají báječnou chuť, v tomto ročním období lepší, než je chuť rajčat čerstvých. Rajčata nakrájíme, přidáme k masu, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré, které nám zbylo v plechovce.

Přidáme sekaná rajčata a později pyré...

Směs dusíme do doby, než je maso měkké a takřka zcela se zredukuje tekutina. Čím více, tím lépe.

Kvůli lepší manipulaci při podávání jsem se rozhodla moussaku péci v dortové formě. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno vyskládáme první vrstvu, tedy jednu třetinu opečených lilků.

Začneme vrstvou opečených lilků...

Na lilky rovnoměrně rozprostřeme polovinu masové směsi. Posypeme nasekaným oregánem a také hrstí najemno strouhaného parmazánu. Na moussaku jsem použila můj oblíbený a ve středomořské kuchyni frekventovaný parmazán, ale můžete ho nahradit třeba gruyére nebo jakýmkoliv jiným kvalitním sýrem. Ze seznamu sýrů bych ovšem z téhož důvodu vyškrtla eidam.

Na masovou vrstvu nasypeme oregáno a parmazán...

Následuje druhá vrstva pečených lilků a na ně opět masová směs, hrst nasekaného oregána a parmazán. Skládání do formy zakončíme kolečky pečených lilků.

Poslední vrstva je z pečených lilků...

Teď by měl přijít na řadu bešamel, kterým by se naplněná forma zalila. Já jsem ale, protože bešamel nemám moc ráda, použila namísto něj hustou smetanu créme fraiche, ve které jsem rozmíchala dvě celá vejce a hrst najemno strouhaného parmazánu. Tím jsem moussaku trochu odlehčila. Na povrch můžeme ještě nasypat několik lžic křupavé kukuřičné strouhanky.

Zalijeme ochucenou créme fraiche...

Vše už pouze vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut. Nakonec povrch ještě zasypeme zbytkem parmazánu a po dalších deseti minutách máme hotovo.

Pečenou moussaku necháme před porcováním lehce zchladnout...

Tento velmi chutný řecký dortík se nám bude lépe porcovat, pokud ho necháme alespoň trochu vychladnout. Já však podávala hned. Nahřáté talíře jsou nezbytné.

Dobrou chuť!

Porci na talíři můžeme lehce zakápnout olivovým olejem. Podáváme s vychlazeným bílým vínem. Pokud se vám dostalo do ruky řecké, stejně jako mně, je ta správná chvíle láhev otevřít.

Podáváme s řeckým vínem a řeckými dekoracemi... :-)

Čtvrtka masového dortu...

K moussace už nemusíme kromě křupavé bagetky podávat nic, ale hodí se třeba tzatziki.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *