Mrkvový dort s mrkvovým želé
Dub 19
Čas různých domácích oslav je tu. A tak jsem vlastně poprvé (a na delší dobu zase naposledy 🙂 ) připravila dort. Pro jarní čas mi připadal nejlepší právě mrkvový. Je měkký, ale dobře drží tvar, má krásnou barvu a voní. A v kombinaci s mrkvovým želé, které jsem si připravila speciálně pro tento dort, je opravdu výborný.
Na přípravu těsta budeme potřebovat:
• 5 žloutků
• 150 g třtinového cukru
• 200 g mletých mandlí
• 50 g mandlových plátků
• 100 g rozpuštěného másla
• 450 g strouhané mrkve (asi 6 velkých mrkví)
• 100 g hladké špaldové mouky
• 1 lžičku kypřícího prášku z vinného kamene
• pár kapek vanilkového extraktu
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 5 bílků
• špetku soli
Na vymazání formy:
• kousek másla
• hrst strouhaného kokosu
Na krém:
• 250 g mascarpone
• 500 g měkkého tučného tvarohu
• 3 lžíce agávového sirupu
• pár kapek vanilkového extraktu
Na dekoraci:
• 50 g mandlových plátků
• mátové lístky
Dort jsem pekla ve formě s průměrem 24 cm.
V míse smícháme mouku, mleté mandle, mandlové lupínky, skořici a kypřící prášek. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt. Pak přidáme mrkev, kterou jsme nastrouhali na struhadle s jemnými oky. Poté přisypeme směs suchých surovin z první mísy. Dobře promícháme.
Z pěti bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který přidáme ke všemu ostatnímu. Směs vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 55 minut.
Po zchladnutí dort podélně rozpůlíme a spojíme mrkvovým želé. Místo něho můžeme použít třeba meruňkovou zavařeninu.
Z mascarpone a tvarohu vyšleháme kompaktní krém. Dochutíme agávovým sirupem. Těsto na dort jsem záměrně osladila méně, protože zavařenina je sladká dost. Krém by měl být spíše svěží, oslazený jen velmi zlehka.
Krémem potřeme a zároveň zarovnáme povrch a boky dortu. Co se týká mého dortu, vypadá dost rustikálně, ale jak píšu – je to můj první 🙂 Boky ozdobíme mandlovými plátky, povrch třeba vykrojenými kousky mrkvového želé a mátovými lístečky. Při uvedené velikosti dortové formy vám trochu krému zbyde, takže by mohl nahradit marmeládu uvnitř dortu. Tvaroh těsto příjemně zvláční. Proto je lépe dort potřít večer a ráno pak zdobit mátovými lístky.
Dobrou chuť!