Nakládané pikantní cuketky

Čvc 18

Nakládané pikantní cuketky

Některé recepty se rozhodnete vyzkoušet nebo přijít jim na kloub prostě jen proto, že jste je někde ochutnali. Stalo se mi to mnohokrát. A právě jeden z těch případů jsou nakládané mladé cuketky. Kdysi jsem je ochutnala v bistru Salnt´n Pepa. Cuketky jsem si k pořádnému burgru objednala místo hranolků a naprosto mne okouzlily. Tak akorát sladkokyselé, ostré, křupavé, prostě úžasné.

Z uvedeného množství surovin jsem naplnila čtyři sklenice o obsahu 350 ml.

Suroviny:

• 1 kg mladých cuket (čím menší, tím lépe)
• 1 lžíce soli na odležení

Na nálev si připravíme:

• 350 ml octa
• 150 ml vody
• 300 g cukru krystal
• 4 lžičky mletého koriandru
• 4 lžičky žlutého hořčičného semínka
• 2 lžičku kurkumy
• 2 větší čerstvou chilli papričku

Mladé cukety není třeba loupat, mají měkkou slupku a není ani třeba vydlabat střed, protože zatím žádný nemají. Cukety nakrájíme na slabé plátky, třeba na plátkovém nástavci v robotu. Plátky cuket namočíme do studené a osolené vody. Takto necháme plátky klidně do druhého dne v lednici.

Suroviny na nálev smícháme, chilli papričku můžeme přidat včetně semínek. Necháme rozpustit cukr a krátce přejít varem.

Plátky cuket v ruce vyždímeme a plníme do vroucí vodou vylitých a vysušených sklenic. Zalijeme zchladlým nálevem, o kuličky koření a kolečka chilli sklenice rovnoměrně podělíme. Každou sklenkou trochu zatřeseme, aby lák stekl až dolů. Pokud je třeba, dolijeme až nad povrch cuket. Sklenice pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 15 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Ochutnat můžeme již asi za 10 dní.

Takto naložené cuketky se skvěle se hodí třeba do sendviče a tak jsem jeden připravila. Stačí plátky opečeného chleba nebo bagety potřít trochou majonézy, položit několik zelených listů. Použila jsem i listy lichořeřišnice, kvete mi na okně, mám ráda jejich peprnou chuť 🙂 Povrch listů poklademe kousky pečeného kuřecího masa a povrch poklademe plátky pikantních cuket. Můžeme posypat černým sezamem. Šťavnatý sendvič je hotov.

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Soňa /

    Tohle musím udělat. Už při čtení receptu se mi sbíhají sliny. Potom se pochlubím, jak to dopadlo. Děkuji

    • Pavlína
      Pavlína /

      Soňo, děkuji za milý komentář. Jsem moc zvědavá! Měj se krásně, P. 🙂

Napsat komentář: Soňa Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *