Nekynuté lívanečky z kefíru s omáčkou z lesního ovoce
Srp 02
Své občasné pobyty v přírodě pod stanem nebo jen tak pod širákem už asi blíže zmiňovat nemusím. Kouzlo otevřeného ohně, praskající dřevo, vůně pokrmů na ohni připravovaných, ranní cesty k vodnímu prameni pro zásoby vody, večery a noci pod hvězdnou oblohou. Toho všeho se prostě několikrát za rok nechci vzdát.
Lesy jsou plné borůvek a malin a dají se využít různým způsobem. Kdo má trpělivost, nasbírá si dostatečně velké množství na domácí zavařeninu. A nebo si po návratu z takové lesní procházky ze všeho toho úžasného ovoce připravíme ovocnou omáčku pro lehký moučník. Konkrétně tento se dá v pohodě zvládnout venku na ohni. Stačí mít po ruce několik základních surovin z místního obchodu.
Na lívanečky si připravíme:
• 300 ml kefíru
• 2 vejce
• 160g celozrnné mouky
• 1 lžíci třtinového cukru
• špetku soli
• olej na smažení
• zakysanou smetanu na ozdobení
Protože lívanečky jsou vyrobeny z tmavé mouky a neobsahují téměř žádný cukr, můžeme je použít jako ruské „bliny“ i naslano. Třeba ozdobené créme fraiche a kaviárem…
Na omáčku z lesního ovoce:
- 2 hrnky měkkého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
- 30 g másla
- šťávu z jednoho citrónu
- třtinový cukr dle chuti
V kefíru rozšleháme vejce a postupně přidáváme tolik mouky, až hmota téměř nestéká ze lžíce. Přidáme špetku soli a množství cukru podle své chuti. Na rozpálené pánvi pečeme lívanečky z obou stran do zlatova.
V pánvi pak rozpustíme máslo a přidáme rozmačkané nebo pokrájené ovoce. Ochutíme citrónovou šťávou, aby si ovoce zachovalo svou jasnou barvu. Osladíme dle vlastní chuti.
Lívanečky podáváme teplé s horkou ovocnou omáčkou a zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
Fotografie vznikly 28.4.2012 a společně s receptem jsem je vytvořila pro třetí vydání časopisu Bohemia Living. Díky tomu jsem náhodou prožila jeden z nejkrásnějších narozeninových dnů 🙂