Obrácený jablkový koláč se slaným karamelem

Lis 06

Obrácený jablkový koláč se slaným karamelem

Mám ráda obrácený jablkový koláč, také nazývaný „La Tarte Tatin“. A náhoda tomu chtěla, že jsem na dovolené v novoakvitánském městečku Nontron přesně pro tento recept objevila koláčovou formu. Takže vlastně stačilo řídit tím, co je na formě napsáno.

Na koláč budeme potřeboval slaný karamel z předchozího receptu. Ten můžeme mít uchován v lednici ve skle i několik měsíců.

Na těsto si připravíme:

• 170 g polohrubé mouky
• 40 g moučkového cukru
• 1 vejce
• 60 g másla
• špetku soli
• kůru z jednoho citrónu

Náplň:

• 4 – 5 lžic karamelu
• 5 větších pevných a šťavnatých jablek

Koláč jsem připravovala ve formě o průměru 30 cm, hloubka 4 cm.

Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr a do dolíku uprostřed přidáme máslo pokojové teploty. Prsty prohněteme, přidáme celé vejce a vypracujeme tuhé, hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a krájíme na čtvrtinky nebo šestinky. Z menších dílků by byl koláč moc nízký. Oloupaná jablka odkládáme do nádoby se studenou vodou a několika kapkami citrónu.

Do koláčové formy nalijeme karamel. Pokud máme karamel tužší, z lednice, můžeme koláčovou formu i s karamelem vložit na chvilku do trouby při jejím předehřívání.

Odkapaná jablka vyskládáme do koláčové formy na vrstvu karamelu těsně vedle sebe. Poté rozválíme těsto na plát o výšce asi 0,5 cm a zakryjeme jím jablka.

Na okrajích formy těsto zatlačíme dospod. Těsto vidličkou několikrát propíchneme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 12 minut, dokud se nezačne těsto zabarvovat.

Po upečení necháme koláč mírně zchladnout. Formu přiklopíme plochým talířem a rychlým pohybem koláč vyklopíme. Z talíře pak můžeme koláč sesunout zpět do formy.

Obrácený jablečný koláč podáváme s nočkem créme fraiche nebo s kopečkem vanilkové nebo skořicové zmrzliny.

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Odileo /

    Hum! Cela paraît excellent à la vue. Au goût ce doit être simplement magnifique. Les Bretons aiment beaucoup le caramel salé. Une magnifique recette. Odile (de Bretagne, France)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *