Palačinky s mátou a jahodovým sorbetem
Čvn 21
Tak jsem se letos dočkala – sladké a voňavé jahody jsou tu!
Kromě oblíbeného jahodového koktejlu, kde občas mléko nahradím zákysem a sladím zásadně třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem, přijdou určitě na řadu jahodové knedlíky. Mám ale ještě jednu velmi oblíbenou chuťovou kombinaci – jahod a máty. Je báječná ve spoustě dezertů a moučníků.
Na tento kompletní dezert si připravíme následující suroviny:
Na jahodový sorbet:
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce moučkového cukru
- šťávu z poloviny citrónu
- 3 lžíce likéru Grand Marnier (nebo jiného podobného likéru)
Na výrobu palačinek:
- 0,5 litru plnotučného mléka
- 1 celé vejce
- 4 lžičky moučkového cukru
- 8 vrchovatých lžic hladké mouky
Na náplň palačinek:
- 250 g ricotty
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 velkou hrst čerstvých mátových listů
Začneme výrobou jahodového sorbetu.
Sorbet je jemnější než granita a vyrábí se s přidáním moučkového cukru a výhradně přírodní citrónové šťávy.
Granita je zmrzlá směs cukru, vody a další ochucené tekutiny. Kousky ledové tříště jsou větší, než má sorbet a v mrazícím boxu ji mícháme méně často.
Omyté jahody zbavené stopek rozmixujeme. Můžeme si schovat několik jahod na dekoraci talíře. K jahodovému pyré přidáme cukr, citrónovou šťávu a pár lžic likéru. Ten se postará o báječnou chuť a také o to, že sorbet v mrazničce neztuhne jako kámen. Směs nalijeme do nádoby, lépe s víčkem. Uložíme do mrazničky a přibližně po hodině směs důkladně promícháme. Postup zopakujeme ještě třikrát.
Na řadě je výroba palačinek. Do mísy vlijeme mléko a v něm rozšleháme vejce. Přisypeme cukr a postupně přidáváme hladkou mouku. Vyšleháme tak řídké palačinkové těsto.
Pánev na pečení palačinek jsem vymazala olivový olejem, který úplně postačil pro celou dobu pečení.
A nakonec si vyrobíme trochu netradiční náplň. Ricottu osladíme podle vlastní chuti javorovým sirupem a přidáme najemno nasekané čerstvé mátové listy. Dobře promícháme a tenkou vrstvou směsi natíráme palačinky, které pak pevně srolujeme.
Můžeme podávat…
Na jednu porci jsem dala dvě palačinky přepůlené šikmým řezem. Sorbet putuje z lednice na stůl až na poslední chvíli. Bude nejlépe ho porcovat kleštěmi na zmrzlinu.
Dobrou chuť!