Perlička se sušeným ovocem a hrozny

Úno 12

Perlička se sušeným ovocem a hrozny

Perlička není u nás zase tak úplně běžná, ale koupit se dá. Kdysi jsem ji připravovala s kaštanovou nádivkou a dnes jsem se rozhodla pro recept velmi aromatický. Ovoce bude s masem perličky určitě dobře ladit. A pokud byste neměli po ruce zrovna perličku, určitě se takový recept hodí pro úpravu kuřete nebo králíka.

uvf

Potřebné suroviny:

• perlička o váze 1,3 kg
• 100 g uzené pancetty
• 4 šalotky
• 200 g sušených švestek
• 200 g sušených meruněk
• 2 hrsti kuliček hroznového vína (nejlépe bez jadérek)
• 2 dcl portského vína
• několik snítek rozmarýnu
• 100 g másla
• sůl

Sušené ovoce spaříme vroucí vodou, slijeme, přelijeme polovinou dávky portského a necháme dvě tři hodinky macerovat. Na pánvi zprudka osmahneme na kostičky nakrájenou pancettu. Pokud je méně tučná, jako v mém případě, rozehřejeme na pánvi nejprve lžíci olivového oleje a na něj vsypeme pancettu. Po chvilce přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Tuto směs pak přendáme do pečící nádoby.

Perličku dobře očistíme, já musela odkrojit (odseknout) zbytky pařátů. Konce stehýnek jsem obalila alobalem, aby se nepřipalovala.

Před pečením husy nebo kachny běžně odřezáváme koncové části křídel. U perličky jsem to neudělala, protože díky její stavbě těla i tato část obsahuje trochu masa. Perlička má křidélka vcelku dost masitá. Zevnitř i zvenku perličku dobře osolíme a hřbetem dolů položíme na upraženou pancettu se šalotkami. Pod kůži na prsou vložíme na obě strany silnější plátek másla, další kousky másla vložíme do břišní dutiny společně s částí sušeného ovoce namočeného v portském víně a snítkou rozmarýnu. Zbytek ovoce včetně tekutiny rozmístíme do pekáčku společně s dalšími snítkami rozmarýnu. Přidáme ještě několik plátků másla a vše zakryjeme pokličkou, druhým pekáčkem, popřípadě alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi hodinu. V případě potřeby mírně podléváme vroucí vodou. Maso jsme důkladně osolili a pancetta je také dostatečně slaná, takže není důvod podlévat vývarem.

postup

Po hodině pečení pod pokličkou perličku odkryjeme, aby získala zlatavou barvu. Pro lepší propečení u velkých stehenních kloubů nařízneme kůži mezi tělem a stehny perličky. Přesně do těchto dvou míst poté vložíme plátek másla. Sušené ovoce po stranách promícháme a přidáme omyté kuličky hroznového vína. Pro tuto úpravu je nejvhodnější použít víno bez jadérek. Vše, tedy perličku i ovoce bohatě zastříkneme zbylým portským vínem.

preddopecenim

Naporcovanou perličku podáváme společně s pečeným ovocem a vynikající šťávou, která vznikla z výpeku, másla a portského vína. Jako přílohu můžeme zvolit třeba šťouchané brambory s na vlásky nakrájeným pórkem. Ale klidně si přílohu zvolte podle svého gusta, hodil by se kuskus nebo i rýže.

perlickav

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *