Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Čec 14

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Umístit na web recept na plněné papriky se chystám vlastně už dlouho. A teď, když jsem na sobotním trhu v Berouně koupila nádherné, velké a voňavé papriky, nastala ta správná chvíle. Plněné papriky zná každý už od dětství. Bylo to moje oblíbené jídlo, které znamenalo léto. A téměř jistě měla každá z našich babiček své vlastní postupy. Nabízím tedy ten svůj. Rajčatová omáčka dělá díky skořici trochu nasládlý dojem a přesně taková k pečeným paprikám patří. Tentokrát jsem se vzdala italského způsobu přípravy, jehož základem jsou rozpuštěné ančovičky.

p5

Na plněné papriky si připravíme:

• 8 velkých zelených paprik
• 800 g mletého masa (50% hovězí kližky + 50% vepřové plece)
• 2 střední žluté cibule
• lžíci vepřového sádla
• 4 stroužky česneku
• 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
• 1 hrst nasekané čerstvé majoránky
• 10 snítek čerstvého tymiánu
• sůl
• mletý černý pepř

Na rajčatovou omáčku si připravíme:

• 1 lžíci olivového oleje
• 2 střední cibule
• 2 plechovky (á 400g) loupaných rajčat
• 1 sklenici domácí rajčatové omáčky
• 1/2 litru zeleninového vývaru
• 2 lžičky sušeného tymiánu
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• větší špetku mleté skořice

Začneme přípravou paprik. Na rozpáleném vepřovém sádle osmahneme téměř dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli částečně zchladlou přidáme do mletého masa. Směs prsty dobře propracujeme. Osolíme a opepříme dle vlastní chuti. Přidáme nasekanou petrželku. Lístky majoránky a tymiánu stáhneme z větvičky a nasekáme. Přidáme prolisovaný česnek. Pokud bychom si nebyli jisti dochucením směsi, vytvarujeme malou placičku, kterou na pánvi opečeme. Upečený vzorek ochutnáme a směs v míse případně dochutíme. Žádná strouhanka ani vejce nejsou třeba.

Paprikám odkrojíme vrchní část asi 1 cm od okraje. Odstraníme zrníčka a žebra. Pokud jsou papriky pálivé, tak právě v žebrech pálí nejvíce. Omyté papriky naplníme masovou směsí, klidně i trochu přes okraj. Alespoň bude „víčko“ ze stopkové části na paprice dobře držet :-) Do máslem vymazaného pekáčku vyskládáme papriky, podlijeme asi 3 dcl vody, na každou papriku položíme kousek másla. Pečící nádobu zakryjeme a v rozehřáté troubě pečeme odspodu na 160 stupňů asi 45 minut. Poté odklopíme a pečeme na horní + spodní ohřev na 140 stupňů asi 20 minut.

p1

Příprava omáčky je zcela jednoduchá. Na lžíci olivového oleje opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme rajčata z plechovky. Přiznám se, že pro tento účel používám rajčata z plechovky vlastně moc ráda. V Itálii jsou ke koupi za velmi nízkou cenu a jejich kvalita – plná a sladká chuť – je prostě nenapodobitelná. Je fakt, že svou část v mé spíži tyhle plechovky zabírají. Pokud bych měla dostatečné množství vyzrálých a sladkých rajčat ze zahrádky, omáčku bych nejspíš teď v sezóně připravila z nich. Oloupaná a semínek zbavená rajčata by se jen vařila o trochu déle. Plechovky nám ušetří čas, dají plnou chuť a čerstvá rajčata si raději vychutnávám jen tak, nejčastěji s bazalkou, bílým sýrem, olivovým olejem a citrónem.

p3

Do omáčky přidáme vývar a kvůli množství jsem přidala také již ochucenou zavařenou omáčku, kterou jsem připravovala loni. Přisypeme sušený tymián, pepř a trochu mleté skořice. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme plamen a sem tam promícháme. Je lépe hrnec zakrýt alespoň našikmo pokličkou, protože zejména rajčatová omáčka je v hrnci neposedná. Na konec vaření přidáme rajčatový protlak.

p4

Do hotové omáčky můžeme přidat větší část výpeku z pečených paprik. Vše tyčovým mixérem promixujeme. Podáváme s rýží, kterou jsme vařili s několika kousky hřebíčku.

p2

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *