Pomerančové palačinky – Crépes Suzette

Úno 13

Pomerančové palačinky – Crépes Suzette

Palačinky, které se honosí tímto názvem, patří mezi klasiku, která vznikla ve francouzské kuchyni. A já je naposledy jedla, světe div se, v Tunisku. Není to vůbec náhoda, protože tamní kuchyně používá velmi často prvky té francouzské a naopak. Obě kuchyně se navzájem ovlivňují. Druhým úředním jazykem je v Tunisku francouzština a velká většina turistů tam přijíždí právě z Francie. Plody moře, dušené jehněčí, kuskus, mousse au chocolat a také crépes Suzette najdete tedy v obou zemích.

Crepes suzette v Tunisku...

Každý klasický recept postupně procházel jakýmsi vývojem a doznal jistých změn, protože každý kuchař si recept tak trochu přizpůsobí sám sobě. Takto vypadal recept v roce 1917, o kterém píše ve svém pojednání o „plackách“ pan Václav Malovický:

Palačinky „Susette“

2-3 kostky cukru ostrouháme na pomerančové kůře, dáme je na polévkový talíř a přidáme šťávu z 1 pomeranče, kousek másla, trochu likéru curacao. Mírně nahřejeme, aby se cukr rozpustil, a hotové palačinky (neplněné) ponoříme do této omáčky, podáváme svinuté.

Pomeranče jsou v zimě velmi oblíbené ovoce. Když už si tedy budete připravovat ráno sklenici čerstvé pomerančové šťávy, vymačkejte o dva pomeranče více. Budete mít část přípravy na odpolední moučník v lednici.

Jedná se vlastně o tenké palačinky, které se povaří ve směsi pomerančové šťávy, karamelu, kousků pomeranče, pomerančové kůry a pomerančového likéru.

A tím bylo vlastně řečeno vše. Celý recept. Pokud jste se rozhodli palačinky připravit, na čtyři porce budete potřebovat:

Na palačinky:

  • 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 130 g hladké mouky
  • špetku soli

Na karamelovou omáčku:

  • šťávu ze dvou pomerančů
  • filetky z jednoho pomeranče
  • 120 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 ml Grand Marnier
    Suroviny na přípravu...

Rozšlehané vejce smícháme s mlékem a postupně přidáváme mouku. Cukr vynecháme, protože by se palačinky připalovaly. Přidáme špetku soli. Připravíme si lehké palačinkové těsto, které po malých dávkách – palačinka by měla být velmi tenká, lijeme do pánve s rozpálenou kapkou oleje. Každou palačinku pečeme z jedné strany, až získá barvu, pak obrátíme a odstraníme z pánve dřív, než se stačí úplně propéci – tedy téměř okamžitě. To aby se později lépe skládala.

Z pomeranče seřízneme kůru a ostrým nožem vyřezáváme postupně filetky (jako zde) tak, aby na nich nezbyla dužina. Větší dílky můžeme překrojit na polovinu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a do něho přidáme dávku třtinového cukru. Směs stále a důkladně promícháváme a jakmile se cukr rozpustí, okamžitě přilijeme pomerančovou šťávu.

Začátek výroby karamelové omáčky...

Tekutina se nejspíš trochu vzbouří, ale za malý okamžik se vše spojí. Stáhneme plamen a stále mícháme, dokud omáčka nezačne houstnout. Do omáčky přidáme filetky pomeranče a můžeme přidat i malé množství najemno nastrouhané pomerančové kůry.

Do pánve přilijeme pomerančový likér Grand Marnier, který dodá omáčce tu správnou chuť. Když se omáčka trochu zredukovala a zhoustla, každou palačinku přeložíme na čtvrtinu a vložíme do pánve s omáčkou. Necháme důkladně prohřát z obou stran.

Palačinky, omáčka, Grand Marnier...

Crépes Suzette jako teplý moučník podáváme zásadně na nahřátém talíři.

Podáváme na nahřátém talíři...

Jako efektní tečka nakonec může být flambování. Palačinky na talíři lehce zastříkneme Grand Marnier. Lžíci s likérem zahřejeme nad plamenem a ve chvíli, kdy se nad lžící objeví modrý plamen, hořící tekutinou ze lžíce přelijeme palačinky. Na místech, kde jsou na talíři stopy likéru, se objeví modré plamínky. Tento efekt si doma nejlépe užijete při tlumeném osvětlení.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *