Quiche s červenou řepou, špenátem a kozím sýrem
Bře 12
Se slaným koláčem se dá kouzlit do nekonečna. Červená řepa – sladká, předem upečená v alobalu, podušený špenát a čerstvý kozí sýr. Bezvadná kombinace. A když k ní přidáte několik vlašských ořechů, je to nebe.
Protože jsem trochu více času věnovala přípravě náplně, použila jsem jednodušší verzi křehkého těsta, které je pro slaný koláč – quiche tak typické.
Na formu o průměru 29 cm, hloubce 5 cm jsem potřebovala:
• 130 g hladké mouky
• 130 g celozrnné hladké mouky
• 110 g studeného másla
• 3 lžíce studené vody
• 1 lžíci krystalového cukru
• špetku soli
Smícháme oba druhy mouky, přidáme cukr, sůl. Do směsi nakrájíme máslo na malé kostičky a prsty dobře propracujeme. Přidáme dle potřeby vodu. Pracujeme vcelku rychle. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme asi půl hodiny v lednici.
Mezi tím si připravíme náplň do slaného koláče. Potřebujeme:
• 150 g špenátových listů
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 1 žlutou cibuli
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 250 g ricotty
• 200 g créme fraiche
• 1 celé vejce
• hrst strouhaného sýra
• 2-3 pečené červené řepy
• čerstvý kozí sýr
• několik vlašských ořechů
Na rozehřátém olivovém oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přihodíme nasekané česnekové stroužky. Poté přidáme spařený a posekaný špenát a mícháme. Osolíme, opepříme. Směs necháme alespoň částečně zchladnout.
V míse smícháme ricottu, zakysanou smetanu créme fraiche, vejce, tymián a strouhaný sýr. Ten nemusí být příliš aromatický, ale pomůže nám zpevnit náplň tak, aby se červená řepa nepropadla do náplně. Přidáme částečně zchladlý podušený špenát.
Pečenou červenou řepu mám většinou stále po ruce. Čas od času několik řep (cca 12 ks) podobné velikosti omyji, odkrojím vrchní a spodní část, zabalím do alobalu a peču na 160 stupňů necelé dvě hodiny. Nechám zchladnout, oloupu a po dvou až třech kusech vložím do sáčku a zamrazím. Před použitím stačí řepu vyjmout večer předem z mrazáku. Dá se nastrouhat do risotta nebo do pomazánky. Nebo ji použijeme do salátu, na carpaccio a nebo právě do slaného koláče.
Těsto rozválíme a natlačíme do formy. Propícháme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a zatížíme fazolemi – buď těmi keramickými na pečení nebo jedlými, které používáme pro tento účel. Těsto předpečeme asi 8 – 10 minut. Po vyjmutí z trouby pracujeme rychle. Vložíme náplň, na silnější plátky nakrájenou řepu, plátky sýra, vlašské ořechy.
Koláč pečeme asi 45 minut na 180 stupňů. Krájíme, až zcela zchladne.
Dobrou chuť!
Pavlinko
neni tam toho nejak moc????? I ty orechy… À le mam Te porad rad
Pavel
Pavle, to se Vám zdá 😛 Špenát přece musí být malinko ochucený 🙂 A řepa se sýrem a ořechy – to je pro mne naprosto úžasná trojice. Vlašské ořechy upečené v ricottě jsou z toho koláče skoro to nejlepší 😀 Díky za návštěvu, nedávno jsem si na Vás vzpomněla 😀
repa je pro mne hruza…. À le davam tam sneky
Pro mne je řepa + kozí sýr + ořechy božská kombinace. Ale chápu, že každý řepu rád nemá 😛 Šneky mám moc ráda! Měj se hezky a děkuji za komentáře, Pavle 🙂