Ravioli plněné lesními houbami a majoránkou

Zář 02

Ravioli plněné lesními houbami a majoránkou

Opět se po nějakém čase vracím k domácím těstovinám. Je to vlastně jakási italská variace na naši klasiku – flíčky s houbami.

Houbový košík...

Ani po přípravě liščích těstovin a bramboračky se také nemohu nabažit spojení čerstvých hub a čerstvé majoránky – je to naprosto nedostižná kombinace!

Majoránka

Majoránka se dostala do Evropy ve středověku a oblíbily si ji nejvíc dámy, které ji nosily ve svých pugétech, kabelkách a přidávaly si ji do koupelí. Jejími listy se také leštil těžký dubový nábytek a podlahy, aby získaly voňavý lesk. Při bouřce vkládaly dojičky majoránku do věder čerstvě nadojeného mléka a věřily, že je tato rostlina ochrání před sražením a zkysnutím. Z téhož důvodu zřejmě také vznikl majoránkový čaj – bylinkář Gerard jej doporučoval těm, kdo „jsou příliš náchylní ke vzdechům a stýskání“.

Nálev z majoránky se pije jako čaj při nachlazení, bolestech hlavy, prostých potížích žaludečních, střevních a nervových. Vývar nebo silice se přidávají do koupelí, masek nebo zábalů ke zmírnění revmatických bolestí. Několik kapek silice nakapat na polštář na podporu spánku. Majoránka je velmi úzce spřízněna s oregánem.

Zdroj: Bylinář

Vypracování těsta na ravioli je hračka a proto se k nim stále vracím. Pro ravioli, kdy pracovní postup vyžaduje dokonalé slepení jednotlivých vrstev těsta, upřednostňuji hladkou bílou pšeničnou mouku.

Těsto jsem zpracovala z těchto surovin:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vajec
  • 2 lžic olivového oleje
  • špetky soli

Vypracované těsto odpočívá v lednici a zatím si připravíme náplň, na kterou potřebujeme:

  • několik lesních hub
  • 2 šalotky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 balení ricotty
  • 5 lžic najemno strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti lístků čerstvé majoránky
  • olivový olej

Houby nakrájíme na menší plátky a společně s najemno nakrájenou šalotkou je osmahneme na tenké vrstvě olivového oleje. Směs dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Po zchladnutí přidáme jedno balení ricotty, strouhaný parmazán, natrhané lístky majoránky a dobře promícháme.

Příprava náplně do těstovin...

Těsto rozdělíme na dva díly a jednu polovinu vložíme do strojku na těstoviny. Zpracujeme ho stejně jako v tomto případě. Mezeru mezi válci postupně zužujeme, cílem je mít co nejtenčí plát těsta. Ten položíme na podložku posypanou hladkou moukou.

Na pruhu těsta si naznačíme místa, kde budeme vykrajovat a do středu pak naklademe náplň. Místo kolem náplně, které se bude slepovat, lehce namočíme vlažnou vodou.

Místo pro náplň naznačíme vykrajovátkem...

Pruh těsta s kopečky náplně překryjeme dalším, stejně tenkým pruhem těsta. Z oblasti kolem naplněných kopečků opatrně vymáčkneme vzduch a vrchní těsto přitiskneme. Pak už vykrajujeme hotové ravioli, které pokládáme na talíř posypaný moukou.

Ravioli připravené k vaření...

Hotové ravioli vhodíme do vroucí osolené vody, do které jsme kápli trochu olivového oleje. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je na mírném plameni ještě asi dvě minuty.

Podáváme horké, posypané parmazánem a s kouskem bylinkového másla, které může být třeba zrovna majoránkové…

Posypeme parmazánem...

A nesmíme zapomenout na dostatek lístků čerstvé majoránky navrch a samozřejmě na sklenku dobrého vína…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *