Sirup ze smrkových výhonků

Kvě 21

Sirup ze smrkových výhonků

Na sběr mladých smrkových výhonků je čas do konce května. Záleží ale na tom, jaký přístup má právě na dané lesní místo slunce. Letos nastoupilo již během dubna letní počasí, ale možná někde na horách bude ještě možnost. Mně se taková naskytla právě před rokem, v nádherné přírodě kolem rakouského jezera Achensee.

Když mladý, světle zelený výhonek držíte v prstech, máte pocit, že se jedná o silikový štěteček. Prsty vždy uštípneme tu nejsvětlejší část větvičky a během sběru tak budeme mít trochu lepkavé ruce. Dobré znamení pro to, aby se sirup vydařil, protože výhonky mají v sobě dost šťávy.

Sirup ze smrkových výhonků je perfektní na zimní nachlazení. A stačí ho skutečně málo, jen tak na lžičku.

Použijeme:

• smrkové výhonky
• krystalový cukr
• pevně uzavíratelnou sklenici

Výhonky propláchneme v sítu a necháme na kuchyňské utěrce okapat. Poté je ve vrstvách vkládáme do horkou vodou vylité a poté vysušené sklenice. Každou vrstvu bohatě zasypeme cukrem. Lépe je, když bude cukr jemnější. Můžeme si pomoci tak, že krystalový cukr rozmixujeme nebo použijeme, jako v mém případě, cukr určený na výrobu sirupů, který je o dost jemnější než běžný krystalový cukr.

Takto spotřebujeme všechny výhonky, poslední vrstva je tvořena z cukru. Sklenici uzavřeme a ponecháme třeba na kuchyňské lince. Již během pár dní se začnou v cukru tvořit místa, kde šťáva z výhonků cukr rozpouští. Proces bude nejspíše úspěšný.

Nasbírat smrkové výhonky mne vlastně napadlo až na místě, v krásné horské přírodě. Tehdy bylo v rakouských horách jaro o pár kroků pozadu za jarem tady v Čechách. Použila jsem tedy sklenici, která byla zrovna po ruce – od nakládaných cibulek. V té sirup uchovávám dodnes. Ale pokud chcete, rozpuštěnou část můžete slít do nové, čisté sklenice.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají rádi hory pouze na lyžování, tak tady změníte názor. Návštěva hor na jaře, když se příroda probouzí, rozhodně stojí za to. Krásná městečka jako Pertisau nebo Kufstein. A nebo pár kilometrů v SRN známě lázeňské město Bad Töltz.

Mějte krásné jarní dny!

Share

4 komentáře

  1. Pavel /

    mila Pavlino
    stp, muzu to delat i z borovice (u nas na Jihu:pi parasol)???? Zatim jsou vyhonky na koncivetvi stale jeste zelene)
    hezky den
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Pavle, slyšela jsem i o sirupu z borovicových výhonků. Myslím, že to určitě můžete zkusit. Mějte se krásně 🙂

  2. Také ho dělám a přidávám ještě citron. Zrovna včera jsem to slila do lahví, letos byly obzvlášť šťavnaté výhonky, tak toho máme dvě lahve.
    Hezký den, Eva

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Evo, děkuji za Váš komentář 🙂 Já už letos sirup nestihnu, ale mám ještě loňský. Minulou zimu naštěstí nebyl třeba 🙂 Voní nádherně, P. 😛

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *