Smažené švestky

Srp 26

Smažené švestky

Šťavnaté a nádherně modré švestky. Dobou jejich sklizně je u nás srpen a září. A v září také začíná sezóna zvěřiny. Co kdyby se tedy obě ingredience setkaly na jednom talíři?

Švestky...

Zvěřina bývá velmi často kombinována s ovocem – třeba višňovou, brusinkovou nebo švestkovou omáčkou. A tyto smažené švestky mohou být nejen sladkým dezertem, ale také vhodnou přílohou k jemnému a chutnému masu.

Švestka domácí (Prunus domestica)

Poznávacím znamením kvalitního plodu je stříbřité ojínění. Plody by neměly být ani příliš tvrdé, ty nejměkčí se pak nejvíce hodí třeba na povidla.

Švestky jsou někdy přirovnávány k tabletě B-komplexu. Nejdůležitější vitamínem zastoupeným ve švestkách je vitamín E – silný antioxidant, chránící buňky těla před poškozením. Švestky jsou také bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.

Švestky byly dříve v jakékoliv formě cennou potravinou. Dají se konzervovat hned několika způsoby. V podobě povidel, sušených švestek nebo kompotu tak sloužily jako zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek a také jako zdroj energie.

Švestky také fungují jako spolehlivé projímadlo (podobně jako fíky): několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě nebo miska švestkového kompotu, lžíce chutných povidel a náš problém je vyřešen. Švestky zlepšují peristaltiku střev a zároveň je čistí a zbavují nadměrného množství tuku.

Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice. I ta může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví, avšak nesrovnatelné s konzumací samotných plodů.

Zdroj: Bylinky v akci

Přípravu švestek jsem zvolila trochu netradiční, ale ne tak úplně neznámou. Oč divněji zní název, o to lepší je výsledek, uvidíte.

Připravíme si:

  • 20 kusů švestek (pro tuto přípravu se hodí výhradně pevné nepřezrálé plody)
  • mandle
  • 2 dcl mléka
  • 1 vejce
  • asi 10 – 15 dkg hladké mouky
  • špetku soli
  • párátka

Příprava surovin...

Pokud nemáme mandle loupané, spaříme je vařící vodou a potom zbavíme slupek.

Švestky omyjeme, důkladně osušíme a podélným řezem opatrně otevřeme tak, abychom je poškodili co nejméně. Vyjmeme pecky a nahradíme je mandlemi. Pokud máte větší švestky a malinké mandle, klidně dejte mandle dvě. Pak opatrně spíchneme párátkem.

Naplníme mandlemi a obalíme v těstíčku...

V misce rozšleháme mléko s vejcem a špetkou soli a pak postupným přidáváním mouky vymícháme husté palačinkové těstíčko, do něhož švestky ponoříme. Správná hustota těstíčka musí umožnit, aby se v něm švestky celé obalily a ulpělo na nich v silnější vrstvě.

Takto obalené švestky vkládáme do vysoké vrstvy rozpáleného oleje (ideální je fritéza) a smažíme dozlatova. To bude trvat asi dvě minuty. Hustší těstíčko vytvoří ze švestek jakési smažené střapaté ufo, takže je problém párátko na první pohled odhalit. Ale vzhled je rozhodně atraktivní 🙂

Mandle uvnitř malinko zkřehne a chuť horkých švestek se rozplývá v ústech. V této podobě jsou smažené švestky připraveny jako příloha k minutkové úpravě masa ze zvěřiny.

Nebo jste zklamáni, že recept není na sladký moučník? Asi nejen moje vzpomínky na švestky jsou vždy spojeny se švestkovým koláčem s mákem od babičky. A skvělé jsou i švestkové koláče mojí tety Marie…

Švestkové koláče...

Horké smažené švestky můžeme však také obalit ve skořicovém cukru a moučník je tu! Jeho chuť je snad ještě báječnější než onen makový koláč.

Vynikající dezert...

Musím se přiznat, že mně tři švestky prostě nestačily…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *