Srnčí žebírka s jablky
Zář 22
Jestli mám kvůli něčemu ráda podzim, tak jsou to jeho barvy, leckdy nejstálejší počasí z celého roku a pak proto, že zvěřinová sezóna je v tu dobu v plném proudu. Maso ze zvěřiny je téměř netučné a tudíž velmi zdravé, ale hlavně má vynikající chuť. A takto upravená srnčí žebírka jsou skutečnou lahůdkou, kterou se třeba před návštěvou zaručeně vytáhnete. U vícechodového menu mohou sloužit třeba jako skvělý předkrm.
Na tři porce potřebujeme:
• srnčí žebírka (3 ks na porci) (lze objednat v prodejnách SKLIZENO)
• pevná, šťavnatá jablka (1 ks na porci)
• olivový olej
• 25 g studeného másla na dokončení omáčky
• lžíci brusinkové zavařeniny
• 1 dcl suchého sektu
• 5 cl Calvadosu
• pár snítek tymiánu
• čerstvě mletý černý pepř
• sůl
Srnčí žebírka, máme-li je v celku i s částí páteře, nařízneme a sekáčkem od sebe oddělíme. Lehce je potřeme olivovým olejem, zastříkneme trochou Calvadosu, proložíme snítkami tymiánu a necháme v chladu alespoň 12 hodin marinovat.
Před tepelnou úpravou odstraníme tymián a žebírka pak na troše olivového oleje zprudka opečeme na pánvi z obou stran tak, aby uvnitř nebyla krvavá. Po obrácení je podle chuti osolíme a mírně opepříme. Opečená žebírka vyjmeme, do výpeku dáme rozpustit tenký plátek másla a uvolníme sraženou bílkovinu přilitím sektu. Jakmile sekt vyšumí, přidáme jablka zbavená jádřinců, nakrájená na osminky. Pro vaření jsem zvolila obyčejná, šťavnatá a neuvěřitelně aromatická jablíčka.
Rychle je po dobu maximálně jedné minuty orestujeme, pak přidáme lžíci brusinkového kompotu, vložíme zpět už pouze prohřát pečená žebírka. Jablíčka by neměla být příliš měkká a teď, těsně před dokončením, žebírka oflambujeme calvadosem a necháme v pánvi již odstavené z tepelného zdroje rozpustit ještě jeden plátek másla. Podáváme s křupavou bagetkou.
Krása, a to nemyslím jen servírování! 🙂
Velká krása… díky 🙂
♥
:-))) Já se také zamilovala 🙂
Sbíhají se mi sliny! Je mi to jasné, od zítřka jdu shánět v Pardubicích zvěřinu… 🙂
Meg, díky 😛 Je škoda, že u nás stále musíme zvěřinu „shánět“, i ve větším městě 🙁
No né to by mohla být pochoutka. Takhle na obrázku to vypadá užasně a jak to je nazdobené 🙂
Pochoutka to rozhodně je 😛 Díky za komentář 🙂