Švestková omáčka… k jogurtu i masu
Čvc 30
Od té doby, co mne naprosto nadchlo zavařování, se každý rok objeví surovina, se kterou se při mém domácím zpracování setkávám poprvé. Letos mne pozvala sousedka, abych si u ní na zahradě sesbírala opadané blumy. Když jsem na trávníku viděla množství včel, pro které jsou takové sladké blumy učiněná hostina, byla jsem poněkud skeptická. Ale měkoučké a ohromně sladké blumy byly pro přípravu čehokoliv do sklenice naprosto perfektní. Jsem si jista, že stejně dobře by omáčka chutnala i z dobře vyzrálých švestek.
Připravila jsem cosi s tekutější strukturou, než je čatní. Proto používám slovo „omáčka“.
Suroviny:
• 3 kg blum (nebo švestek)
• 750 g krystalového cukru
• 150 ml třtinového rumu
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 lžička mleté skořice
• 3 lžíce holandského kakaa
Omyté a vypeckované blumy vložíme do kovové nebo skleněné nádoby, kterou lze později zakrytou uložit do lednice. Přidáme všechny ostatní suroviny a dobře promícháme. V lednici necháme odležet 24 hodin.
Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčkou plníme vroucí vodou vylité a vysušené sklenice. Pevně je uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 30 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout. Omáčku skladujeme na tmavém a chladnějším místě. Každou načatou skleničku pak v lednici.
A v zimě, až nebude čerstvé ovoce ze zahrady na každém kroku, bude omáčka ideální jako přísada do hustého bílého jogurtu. Hodí se také na přelití vanilkové zmrzliny nebo, teď v létě, i ke grilovanému masu.
Dobrou chuť!
Prima recept, příště vyzkouším.Dělala jsem něco podobného ze špendlíků, i švestky či rybíz s čokoládou. S kusem masa i uzeného jsou ovocné omáčky fajn a nezklamou ani na lívancích.
Přesně tak, letní ovoce nabízí pestrou paletu využití. Díky za Váš komentář, Vilemíno 🙂